Astronomové poprvé pozorovali srážku dvou exoplanet!

Zdál se vám někdy sen o tom, jak do Země narazí Měsíc? Jedná se o jeden z nejběžnějších snů rozšířeným mezi lidmi. Avšak nemusíte se bát. Ve skutečnosti se od nás Měsíc každým rokem vzdaluje a na Zemi se již nevrátí. Nicméně sám Měsíc vznikl tak, že se naše planeta srazila s jinou planetou a Měsíc se zformoval z hmoty vyvržené na orbitu. Můžeme něco takového pozorovat i nyní?

Astronomům se poštěstilo všimnou si právě jedné takovéto kolize. Naštěstí se nejednalo o srážku v naší Sluneční soustavě, ale o srážku dvou exoplanet (planety mimo Sluneční soustavu), které svou velikostí dosahovaly téměř velikosti Neptunu.

Za normálních okolností bychom si této srážky prakticky nemohli všimnout, protože explanety sledujeme převážně tak, že je vidíme prolétat kolem jejich hvězdy – samy totiž neodráží dostatek světla, aby byly pozorovatelné. I samotné srážky jsme si všimli tak, že mrak vzniklý po srážce planet zastínil pozorovanou hvězdu tak, že její jas výrazně pohasl.

Když se pak podívali na starší data z pozorování sondy v rámci mise Neowise, zjistili, že o tři roky dříve došlo k nárůstu záření v oblasti infračerveného spektra. Právě toto zvýšení záření bylo způsobeno vznikem nového objektu po srážce dvou planet. Teplota původně velmi chladných těles stoupla vlivem kolize na 700 °C. Tento infračervený svit už byly schopny pochytit i naše detektory. Vůbec poprvé jsme tak viděli záři nově se formující planety.

Zdroje pro hlubší bádání

A planetary collision afterglow and transit of the resultant debris cloud

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *