Herpesem (a genovou terapií) ku zdraví, aneb jak nám virus pomůže v boji s nádory mozku

V lidském mozku se nachází naše vzpomínky, naše osobnost, naše podstata. Současně se jedná o velmi citlivý orgán, který je pečlivě chráněn před okolím. Máme pevnou lebku chránící mozek před mechanickým poškozením a před látkami z krve jej brání tzv. hematoencefalická bariéra. Jedná se o téměř nedobytnou pevnost. O to náročnější je potom jakákoli léčba při jeho poškození.

Nádory mozku jsou jedny z nejhůře léčitelných nádorů – nejen díky zmíněné nedostupnosti, ale současně se jedná o nejagresivnější a nejrychleji se šířící nádory. Navíc nádor v mozku nemá kam expandovat a tak utlačuje i zdravou tkáň.

Nádorů v mozku existuje více druhů, současná studie se zaměřila konkrétně na glioblastom, u kterého se pohybuje průměrná délka přežití pacienta 8 měsíců. Zde využili nově se rozvíjející metodu genové terapie. K ní využili geneticky upravený virus lidem běžně známého jako herpes (ten způsobuje opary). Takto upravený virus vyvolává v mozku imunitní reakci, která je schopna cíleně likvidovat pouze nádorové buňky (zdravé tkáně se nedotkně).

Tato terapie se nyní dostala do fáze, ve které se testovala na 41 pacientech trpící nádory mozku či míchy a až na 2 případy pacientů, kteří dostali po podání záchvat reagovali všichni bez problémů. V průměru se délka dožití těchto pacientů prodloužila z 8 na 14 měsíců, což se možná nezdá jako mnoho, ale kdyby vám dali na výběr jestli zemřete nyní nebo až za půl roku, tak věřím, že mnoho z vás by půl roku života navíc ocenila. Navíc výzkum otevírá možnosti dalšímu bádání a hledání efektivnějších cest.

Navíc bychom se zde neměli obávat odpůrců „zlé chemie“, protože je tato terapie tělu mnohem šetrnější a během ní se do těla nedostávají žádné toxické látky, pouze upravený virus, který mobilizuje vlastní imunitní systém.

Zatím není metoda připravena na běžné nasazení, ale pozitivní výsledky umožnily uvolnění dalších grantů a možnost pokračovat ve výzkumu. V dalším zkoumání se vědci zaměří na snahu o zefektivnění dávkování a budou se snažit o dlouhodobější prodloužení života pacientů a samozřejmě o eliminaci možných vedlejších účinků.

Zdroje k hlubšímu bádání

Clinical trial links oncolytic immunoactivation to survival in glioblastoma

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *