Zemi zasáhl radiový signál o obrovské energii

Lidé do svého okolí vysílají rádiové vlny už více než sto let. A upřímně doufejme, že je nikdo nikdy nezachytí nebo nedokáže rozluštit, přeci jen počátky vzniku radiového vysílání provázel vzestup nacismu a co následovalo poté nevykresluje lidstvo v nejlepším světle.

Avšak naší jedinou aktivitou není křičení do vesmíru o tom, jací jsme, ale také se snažíme poslouchat, co k nám přichází z vesmíru. A to nejen pro případ, že bychom zachytili mimozemskou komunikaci, ale také proto, abychom lépe porozuměli fungování vesmíru samotného.

Vědci nedávno zachytili radiový záblesk o neuvěřitelné energii – šlo by jej srovnat s energií, kterou by Slunce generovalo po dobu 30 let. Je dost pravděpodobné, že takový záblesk by patrně žádná civilizace nevyslala a nejspíše se bude jednat o přírodní jev.

Takových záblesků jsme za poslední roky zachytili mnoho, ale žádný nebyl tak silný jako ten poslední. Překročil totiž až 3,5 krát veškeré očekávané limity (tím si dokazujeme, že stále toho o vesmíru tolik netušíme a je co objevovat). Zdrojem záblesku je nejspíše magnetar (neutronová hvězda s obrovským magnetickým polem) vzdálený cca 8 miliard světelných let.

Pozorování dalších záblesků nám může poodhalit také zatím neznámé informace o temné hmotě, se kterou by rádiové vlny mohly interagovat a upravovat svou rychlost šíření a tím odhalit další podrobnosti. Nyní nás bude čekat další výzkum kosmických záblesků, abychom pochopili jejich princip, vznik, šíření a existenci vůbec.

Zdroje k hlubšímu bádání

A luminous fast radio burst that probes the Universe at redshift 1

Mysterious Cosmic Flashes Pinpointed to a Surprising Location in Space – “Closest Ever”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *