Nad Českou republikou se objevila polární záře

Úkaz, za kterým lidé cestují daleko na sever se včerejší večer objevil také nad obzorem České republiky. Zcela výjimečně jsme mohli spatřit polární záři i na území jižní Moravy, kde byla vidět i v obydlených oblastech jako je Brno.

Polární záře vzniká v atmosféře ve výšce cca 80 km (v tzv. ionosféře, tedy oblasti s vysokou koncentrací iontů a volných elektronů) a může zasahovat až do výšky několika stovek kilometrů. Je způsobena zvýšenou aktivitou slunečního větru, který interaguje s magnetosférou Země. Vyšší rychlost slunečního větru vede k intenzivnější polární záři.

Světlo polární záře je způsobeno srážkou elektricky nabitých částic slunečního větru s atomu kyslíku nebo dusíku v horních vrstvách atmosféry. Těm je při této srážce dodána energie (jsou excitovány či ionizovány). A této energie se zbavují právě tak, že vyzáří světlo.

Barva samotná je pak dána prvkem, který je takto excitován a nadmořskou výškou. Například atomy kyslíku ve vyšších výškách emitují červené světlo (díky nižší hustotě mají víc času k vysvícení než při vyšší hustotě, kde dochází k více srážkám) a naopak v nižších výškách převažuje zelené světlo (o nižší vlnové délce). V ještě nižších vrstvách pak převládne světlo emitované dusíkem (modrá, fialová a červená).

Pravděpodobnost barev polární záře je taková, že nejběžnější je zelená, následuje růžová, směs červené a zelené, čistě červená, žlutá (tvořena směsí zeleného a červeného světla), a nakonec čistě modrá, která je nejvzácnější.

Místa, kde se polární záře objevuje nejčastěji a jsou tak vhodná v zimních měsících na dovolenou jsou například oblasti v Laponsku (sever Finska, Norska a Švédska), souostroví Špicberky, Faerské ostrovy, Reykjavík a další území na severu v oblasti 10°až 20° od geomagnetického pólu Země. Při intenzivnějším slunečním větru však může polární záře zavítat i do České republiky, jako jsme mohli vidět včera.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *