Vzpoura mořských savců pokračuje. Kosatky poslaly ke dnu další loď.

Koordinovaný a promyšlený útok na lidské plavidlo. I tak by se dal označit incident, ke kterému nedávno u pobřeží Maroka poblíž Gibraltarského průlivu. Skupině kosatek se podařilo potopit plavidlo. Útok byl cílený, trval 45 minut a byl směřován ke kormidlu lodi.

Kosatky současně způsobili závažnější poškození lodi, kvůli kterému došlo k nabírání vody a po několika desítkách minut loď klesla ke dnu. Útok nedokázala zastavit ani přivolané marocké námořnictvo a záchranáři. Nicméně se podařilo alespoň včas evakuovat všechny cestující.

Organizovaný útok na kormidlo lodi nebude pravděpodobně náhoda. Nejedná se totiž o ojedinělý útok a obdobné schéma se v posledních letech objevuje čím dál tím častěji. A většinou se kosatky zaměřují právě na kormidlo, které znemožní jakékoli další manévrování lodi. Jako by si kosatky uvědomovaly, kde má loď svou nejslabší část.

Nicméně důvod útoků nám zatím zůstává skryt a pokud si kosatky nepromluví s nějakým kosatčím psychologem, tak se asi víc jen tak nedozvíme. Nejpravděpodobněji stojí za útoky kosatek dlouhotrvající stres. Čím přesně je však vyvolán také nevíme, faktorů může být opravdu mnoho.

Nicméně příčinou může být i prostá zábava, pubertální rebelie nebo prostě jen móda. Například v roce 1987 bylo pozorováno, že jedna z kosatek začala na hlavě nosit klobouk z mrtvého lososa. Už do měsíce a půl byl tento styl rozšířen do dalších dvou hejn. Kosatky jsou holt rády in a rády jdou s davem. Může se tak stát, že jedna kosatka se holt rozhodla demolovat lodě a ostatní se jen přidaly, aby byly cool. Klobouk z lososa jim do dnešních dní nevydržel, tak uvidíme, jak to bude s tradicí potápění lodí.

Zdroje k hlubšímu bádání

The Trend of Orcas Wearing Salmon Hats In the 80s

Morskie Mile

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *