A pak, že zlodějství je pouze lidská vlastnost! Seznamte se s kleptoplastií.

Učili vás jako děti, že krást se nemá? No potvůrkám Costasiella kuroshimae to nikdo nevysvětlil. Tato malá stvoření žijící na pobřeží Japonska, Filipín a Indonézie byla už unavena neustálým žvýkáním. Rozhodla se tak využít spořádaný chlorofyl z řas, kterými se živí a zabudovat ho do svého těla.

Díky tomu se dokáže obejít i několik měsíců bez oběda. Stačí mu vyplácnout své tělo na sluneční svit a užívat si, jak mu chloroplasty dodávají dostaten enrergie. Až vám někdo bude tedy tvrdit, že fotosyntetizují pouze rostliny a bakterie, tak mu můžete vpálit do obličeje právě tohoto 10 mm velkého plže, který teda připomíná spíše roztomilého zeleného podmořského beránka.

Vlastnosti, kdy si takto tvor bere chloroplasty z rostlin a využívá je pro své účely se říká kleptoplastie. Je to složenina ze slov kleptománie (psychická porucha, při které máte neustále nutkání něco krást) a plastid (organela obsahující barviva – například chloroplast). Zjednodušeně to slovo tedy znamená kradení plastidů.

Opět vidíme další důkaz vynalézavosti a složitosti přírody. Nebojte, pokud budete vy jíst mnoho trávy, nemusíte se bát, že byste zezelenali. Lidské tělo není přizpůsobeno k tomu, aby dokázalo do své kůže zabudovat chloroplasty a využívat jejich energii. Fantazie, že se vyplácnete po zbytek života na slunce a občas se necháte jen zalít tedy pusťte z hlavy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *