Jak daleko je vlastně Měsíc od Země? Mezi Zemí a Měsíc by se vešly všechny planety Sluneční soustavy!

Cesta na nebo kolem Měsíce je v posledních dnech skloňována snad častěji než v 60. letech minulého století, kdy člověk poprvé stanul na jeho povrchu. Letos započala mise Artemis, která provedla bezpilotní testovací let kolem naši přirozené družice, před pár dny bylo oznámeno, že se na výlet kolem Měsíce vydá i český umělec Yemi, každoročně se pořádají soutěže o nejlepší 3D model vesmírné základny na Měsíci a jiné.

Nicméně málokdo si dokáže vůbec představit, jak daleko vlastně tenhle kousek šutru, který lidi láká už od nepaměti, je. Vzdálenost mezi Zemí a měsícem se neustále mění jelikož obíhá po eliptické dráze. V perigeu, tedy když je Měsíc nejblíže Zemi se nachází ve vzdálenosti 363 295 km. Naopak nejdále od nás je při apogeu 405 503 km. Střední vzdálenost Měsíce od Země je pak 384 400 km. Když bychom sečetli průměry planet Merkuru, Venuše, Marsu, Jupiteru, Saturnu, Uranu a Neptunu, tak dostaneme celkovou vzdálenost cca 380 010 Km.

To znamená, že by se po velkou část oběhu Měsíce kolem země mezi nás vešly opravdu všechny zbylé planety Sluneční soustavy a ještě by nám kousek zbyl. Nicméně doufejme, že k této konstelaci nikdy nedojde, protože by nás pravděpodobně všechny vcucnul Jupiter.

Je tak snad i z fotografie patrnější, že výlet Jeffa Bezose nebo Richarda Bransona do vzdálenosti 80 a 100 km byly spíše ekvivalentem venčení psa před domem než opravdovým vesmírným tripem. Na ten se již brzy vrátí lidé nejen díky misi Artemis, ale také díky dotaci miliardáře Jusaku Maezawa se pohled na Zemi z opravdové dálky a na Měsíc z neuvěřitelné blízky poštěstí i běžným umělcům z celého světa (včetně ČR).

Ti nám snad svůj pohled zprostředkují svým uměním.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *