Kamiony vozící vodu z kopce: naprosto nesmyslná šílenost nebo geniální nápad na elektrárnu?

O vodní elektrárně, která roztáčí turbíny a generuje elektrický proud jste už nejspíše slyšeli. Ovšem co takhle tuhle vodu nenechat klouzat volně korytem, ale vozit ji z kopce cisternami? Zdá se vám to jako nesmysl? Čtěte dál.

Julian David Hunt a jeho tým ze Švýcarského IIASA přicházejí s novým modelem Electric Truck Hydropower elektrárny. Tu bude tvořit obrovská kolona cisteren, které na kopci naplníme vodou a pod kopcem ji opět vypustí.

I dnešní elektromobily používají k prodloužení výdrže baterie tvz. rekuperaci, kdy při brždění část energie převádí zpět na elektrickou a dobíjí tím svou baterii. Obdobně budou fungovat i tyto trucky. Z kopce je potáhne gravitace a rekuperací bude dobíjet baterii. Pod kopcem většinu energie předá do sítě nebo odevzdá nabitou baterii a nechá si pouze tolik, kolik potřebuje pro vyvezení prázdné cisterny zpět na kopec.

Jestli vám to zní neefektivně, tak aktuální modely tvrdí opak. Pokud se povede maximalizovat rozdíl mezi plnou a prázdnou hmotností, tak by co do efektivity měl tento koncept překonat i klasické vodní elektrárny.

Dalším faktorem je cena. Klasická hydroelektrárna generuje 1 MWh s nákladem 50 – 200 USD, Electric Truck Hydropower by se měl pohybovat kolem 30 až 100 USD. NA světě existuje mnoho míst, kde lze tento projekt realizovat a podle odhadů by mohl být schopný pokrýt jednotky procent globální spotřeby.

Otázkou však zůstávají ekologické dopady – opotřebení silnic, pneumatik či baterií trucků. A také problém v zimním období, kdy napadne sníh a potřebné tření mezi vozovkou a autem se sníží na minimum.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *