Když si dáte na oběd salát, abyste byli zdraví a pak zjistíte, že jíte pneumatiky!

Každý rok do svého těla člověk dostane přibližně jednu kreditní kartu ve formě mikroplastů. Mnoho z nás se tak snaží vyhýbat konzumati vody a potravin z plastových obalů a dělá maximum pro své zdraví.

Bohužel ani těmto lidem nová rakouská studie nepřináší dobré zprávy. Ti se zaměřili na výzkum toho, nakolik se mikroplasty z pneumatik dostávají do zeleniny. Jako modelový organismus jim posloužil salát, který má většina z nás zcela jistě spojena se zdravým, svěžím a čerstvým jídlem.

Každý kdo vlastní auto, tak ví, že pneumatiky se po čase opotřebovávají a hloubka dezénu se neustále zmenšuje. Nicméně pneumatika se tímto nedeformuje, ale skutečně během jiždy se vlivem tření a opotřebení uvolňují drobné částečky gumy. Právě pneumatiky v sobě obsahují i řadu toxických látek a na ty se zaměřila vídeňská studie.

Vědci zjistili, že toxické látky uvolňované z pneumatik se dostávají do vzduchu a vod a následně jsou transportováni do polí, na kterých pěstujeme plodiny pro konzumaci. Saláty pomocí kořenového systému nasávají tyto často toxické mikromolekuly, které se následně hromadí v listech salátu.

Tento mechanismus je univerzální pro většinu rostlin a je tak možné, že si na plastech pochutnáváme častěji než tušíme. Rostliny také částečně tyto molekuly metabolizují v jiné látky, u nich však doposud neznáme potenciální rizika a budou tak předmětem dalšího výzkumu.

Nezbývá tak než doufat, že brzy přejdeme na hydroponické pěstování ve sterilních prostorách, protože čisté pole v dnešní době už pravděpodobně nenajdeme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *