Překrásná podívaná nebo sprcha plná toxických látek? Proč nebrat děti na ohňostroje?

Ohňostroje lidé obdivují již od 2. století před našim letopočtem, kdy byly vynalezeny v Číně za dynastie Chan. Staletí tyto barevné rachejtle ohromovaly řady lidí, ale jak se říká, není všechno zlato, co se třpytí.

Barvičky v ohňostrojích způsobují různé kovy, které mohou být ve vyšších koncentracích pro člověka skutečně toxické. Pro představu se během silvestra každý rok do ovzduší vypustí 12,5 tuny hořčíku, 0,8 tuny titanu, 1,2 tuny rubidia, 10,5 tuny baria nebo 0,5 tuny mědi. Mimo tyto kovy rakety obsahují také síru, fosfor zinek a další látky, které umožňuji realizaci světelné show.

„Kdyby takové množství nebezpečných látek vypouštěl průmyslový podnik, čelil by soudnímu řízení a uzavření. Lidé ale tento podivný mix jedů a karcinogenních látek přímo vdechují,“ uvedl chemik Petr Klusoň z Ústavu chemických procesů AV ČR.

Množství těchto nebezpečných látek se ve vzduchu zvyšuje až několikaset násobně oproti normálu. Vytvoří se tak ve vzduchu toxický koktejl, který jsme nuceni dýchat, a který se ve vzduchu, v závislosti na počasí, drží i několik dní. Ani následně není vyhráno, protože tyto látky padají k zemi a dostávají se do vod a potravních řetězců nejen zvířat, ale i lidí.

„Nutno zdůraznit, že bez ohňostrojů by se řada zmíněných prvků v měřitelném množství v životním prostředí vůbec nevyskytovala,“ dodává hydrochemik AV ČR Martin Pivokonský.

Dále je problémem nelegální pyrotechnika, který obsahuje například vysoce toxické olovo, antimon nebo thalium. Měření ukazuje, že se tato karcinogenní pyrotechnika stále na našem území ilegálně odpaluje.

Většina lidí si doposud neuvědomuje rizikovost ohňostrojů nebo vůbec netuší, že složení vzduchu, které následně dýcháme může vyvolávat vznik nádorů. Často tak vodíme i malé děti se dívat na barevná světýlka, aniž bychom tušili, že právě jim hrozí největší riziko, protože mají mnohem aktivnější metabolismus a buňky v nich se více dělí a celé tělo se vyvíjí a je citlivé na karcinogenní podněty.

Navíc v řadě měst je ohňostroj zakázán a hrozí za něj pokuty, než tedy vyrazíte ven, zvažte pečlivě všechna rizika, případně je sdělte i svým přátelům sdílením tohoto příspěvku.

Udělejte si voňavý, bezpečný a tichý ohňostroj i u sebe doma

Kůra z citrusů obsahuje limonen, což je olejovitá hořlavá látka. ??Když ji prudce vymáčknete do ohně, tak se rozhoří. ??

Zdroje k hlubšímu bádání

Nebezpečné ohňostroje: do prostředí se dostanou desítky tun toxických látek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *