Sameček nebo samička? Možná ani jedno. Strnadec bělohrdlý má 4 pohlaví!

Připadá vám náročné najít si ideálního partnera? Seznamky jako neskutečný bordel? A to většina lidí spadá pouze do dvou kategorií pohlaví. Představte si, že byste byli strnadem bělohrdlým (Zonotrichia albicollis). Tento ptáček si může vybírat pouze z 1/4 jedinců svého druhu, protože nemá 2 biologická pohlaví, ale rovnou 4.

Vědci Elaina Tuttle a Rusty Gonser odhalili u strnadovce genetickou mutaci, která způsobila převrácení podstatné části ptačího pohlavního chromozomu a výsledkem jsou jedinci se 4 různámi genotypy, kde každý typ je schopen se rozmnožovat pouze s 1 variantou této mutace.Zjednodušeně se tak chová jako by měl 4 různá pohlaví.

Více než 2 pohlaví bývá v přírodě poměrně málo četné, nebo o tom zatím pouze nevíme, jelikož neprobíhá mnoho výzkumů, které by byly zaměřeny tímto směrem. Nicméně, že příroda se umí vymykat lidské snaze i kategorizaci jsme se přesvědčili už několikrát.

Existují obojživelníci či ryby, které umí změnit své pohlaví, sameček mořského koníka rodí svá mláďata, u ploštěnek je v roli samečka vítěz souboje, kde se šermují svým samčím pohlavním orgánem apod. Život není tak jednoduchá, aby šel lehce kategorizovat a jeho variabilita je naprosto neuvěřitelná.

Zdroje k hlubšímu bádání

The sparrow with four sexes

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *