To, že antické sochy hýřily barvami už víme, jak ale vypadaly pyramidy v době jejich vzniku?

V nedávném článku jsme kritizovali to, jak si lidé představují antiku celou v bílém. Dnes už víme, že tamní sochy hýřily barvami. Dnes se podíváme do Egypta, jehož hlavní a pravděpodobně nejznámější dominantou jsou právě pyramidy: hrobky dávných faraonů a pomníky slávy a velikosti tehdejší civilizace.

Dnes když se podíváme na Google Earth, tak pyramidy na okolním pouštním podloží snadno přehlédneme. K tomu by za doby jejich vzniku dojít nemohlo. Pyramidy neoslňovaly jen svou velikosti, ale také barvou. Byly totiz obloženy vápencovým pláštěm, díky kterému zářily bílou barvou do dalekého okolí.

Plášť mohl být nejen vápencový, ale také žulový. Tím mohla pyramida získat také zajímavý červený nádech. Některé pyramidy na svém vrcholku mohly mít také pyramidiony – špička pokrytá směsí zlata a stříbra. Ta se však pochopitelně do dnešních dnů nedochovala.

Zubu času však neodolaly. Mohli za to zejména obyvatelé v okolí, kteří plášťový materiál postupně rozbírali na okolní stavby. Tento osud potkal většinu pyramid. Nicméně Egypt v tom není sám. I v českých zemích docházelo k rozebírání hradů obyvateli žijícími v okolí, kteří si nemohli materiál na vlastní dům dovolit.

Ani vnitřní část pyramid mnohdy nezůstala nedotčena a tyto hroby se běžně stávaly cílem mnoha vykradačů, kteří se při honbě za pokladem před ničím nezastavili.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *