V Indii byla spatřena extrémně vzácná melanistická varianta tygra!

Bílé tygry mohlo mnoho z vás vidět například v Liberecké ZOO, ale dnes se podíváme na trošku jinou zajímavost a to extrémně tmavého tygra. Ten je kupodivu o něco vzácnější než ti bílí. Video sdílel pracovník Indické správy lesů Ramesh Pandey na sociální síti X.

Tvora zachytila videopast, která začne natáčet ve chvíli, kdy zachytí pohyb. Často se takto monitoruje výskyt vzácných a plachých zvířat, ke kterým by se člověk sám pravděpodobně nikdy nedostal. Na videu můžete vidět velmi tmavého tygra.

Tygr má tzv. melanismus – tedy vyšší produkci melaninu. Melanin je barevný pigment, který způsobuje tmavé zbarvení kůže, chlupů, srsti apod. Ve své kůži ho mají i lidé – čím víc ho produkují, tím mají tmavší barvu kůže. Melanin současně chrání před nebezpečným slunečním zářením – proto jeho vyšší koncentraci mají lidé v okolí rovníku a naopak nižší koncentraci mají lidé v polárních oblastech. Nevýhodouzvýšené hladiny melaninu je však nižší produkce vitaminu D.

U lidí je vyšší hladina melaninu naprosto běžná a vzhledem k našemu původu i normální. U tygra je takto výrazné tmavé zbarvení způsobeno vzácnou genetickou mutací. Ale díky tomuto videu si můžete pohled na tohoto krasavce vychutnat i vy z domu a nemusíte se stovky hodin brodit indickou džunglí.

Zdroje k hlubšímu bádání

Extremely rare melanistic tiger spotted in Odisha. Video wows people

X – Ramesh Pandey

Melanismus

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *