První soukromá firma přistála na Měsíci!

Doba, kdy na Měsíc lítaly pouze vládní kosmické agentury je pryč. Měsíc se stává místem, kam směřují i soukromníci. Tak uvidíme jestli otevření Měsíce širší veřejnosti bude mít vliv na konspirační teoretiky, nebo budou i nadále tvrdit, že na Měsíci nikdo nebyl nebo, že Měsíc je jen hologram apod.

Mezitím co jste vyčkávali víkendový úplněk a v noci poklidně spali, nad našimi hlavami se odehrával další milník v dobývání vesmíru. 23. 2. 2024 v 0:23 našeho času dosedl přistávací modul Nova-C na povrh Měsíce.

Modul přistál cca 300 km od jižního pólu na přivrácené straně Měsíce. Není to náhoda, že přistál takto chvíli před úplňkem. Modul by měl nyní po dobu 14 dní vysílat data, která nám poskytnou informace o tom, jak dobře bude možné z tohoto místa komunikovat se Zemí. No a následujících 14 dní bude na dané místo svítit Slunce a solární panely budou poskytovat dostatek energie pro chod systémů.

Mimo to mise testuje nový a přesnější systém pro přistávání, aby bylo možné se s lidskou posádkou pravidelně vracet na stejná místa. To bude klíčové zejména pokud vzniknou na Měsíci základny.

Lander Nova-C byl k měsíci dopraven vesmírnou lodí Odysseus sestavenou americkou firmou Intuitive Machines. Pro Američany se tak jedná o první přistání na Měsíci od skončení mise Apollo přes 52 lety. Zájem o Měsíc v posledních letech vzrůstá a když pomineme pokus o sestřelení měsíce Ruskem, tak se v posledních letech po jeho povrchu proháněl čínský a indický rover.

Zapojení soukromých firem je pro návrat člověka na Měsíc a jeho případné trvalé osídlení nezbytný. Soukromé firmy v posledních letech ukazují, že jsou schopny mnohem efektivněji a levněji dopravovat do kosmu nejen přístroje, ale také posádku. Vzhledem k recyklaci jednotlivých raketových bloků je otevření kosmického prostoru soukromým firmám i ekologičtější variantou.

Vzhledem k tomu, že na Měsíci prakticky není atmosféra, není přistání ničím jednoduchým. Sondy nemohou podobně jako na Marsu využít při brždění tření atmosféry a musejí se tak spoléhat na své motory, které pád zpomalí. I tato komplikace zhatila nejedno přistání.

Nyní doufáme, že vše dopadlo dle plánu a lander nám poskytne cenná data.

Zdroje k hlubšímu bádání

First private Moon lander touches down on lunar surface to make history

Čínská sonda přistála na Měsíci, přiveze odtud vzorky

Indický rover začíná prozkoumávat jižní pól Měsíce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *