V jakých potravinách jsou nejčastěji přítomny nezničitelné „věčné“ chemikálie?

O takzvaných věčných chemikáliích (PFAS) jsme psali před dvěma lety. Tehdy vědci představili metodu, pomocí které dokázali zničit zlomek těchto toxických chemických produktů. Bohužel zatím v této oblasti nebyl učiněn žádný větší pokrok. Nyní vědci přicházejí s analýzou, kde se můžeme s PFAS setkat přímo v jídle.

Negativní vlivy

Jsme to, co jíme. To platí nejen proto, že složky potravy si štěpíme a skládáme z nich vlastní tělo, ale i proto, že do sebe ukládáme mnoho látek v potravinách obsažených, počínaje mikroplasty a PFAS konče. Už dnes víme o řadě negativních vlivů:

Negativní vliv věčných chemikálií (PFAS) na organismus člověka.

Jídlo v restauracích

Vědci po dobu 4 let zkoumali konzumaci potravin u 700 lidí. Ze studie vyplývá, že jídlo, které si lidé připravovali doma má mnohem nižší koncentraci PFAS než jídlo, které si dávali lidé v restauraci nebo si nechali dovést zabalené domů.

Vědci odhadují, že důvodem může být obalový materiál, ve kterém se potraviny v restauracích skladují a ten tak dává větší příležitost proniknout do potravin. PFAS zahrnují skupinu dnes cca 15 000 známých chemikálií. Ty se využívají ve spotřebním zboží u věcí, které mají odolávat mastnotě (oleji) nebo vodě. Může se jednat o oblečení, nádobí nebo právě obalový materiál.

Zdroje PFAS

Kromě obalů jsou dalším zdrojem kontaminace potravin PFAS znečištěná voda, použité pesticidy, nebo hnojivo rozvážené z odpadních vod, které jsou PFAS již kontaminovány.

Zajímavé je zjištění, že koncentraci PFAS zvyšuje přítomnost másla – například při konzumaci ořechů byla pozorována nižší hladina věčných chemikálii, tak při konzumaci oříškového másla se koncentrace zvyšovala. Problémem mohou být také čajové sáčky, které jsou PFAS ošetřeny a uvolňují tak škodlivé látky přímo do výluhu čaje. Alternativou je používat více sypané než porcované čaje.

Vyšší koncentrace PFAS obsahuje také zpracované maso nebo balená voda. Výjimkou jsou zde slazené limonády, u kterých byla i přes obalový materiál naměřená nižší koncentrace věčných chemikálií než v kohoutkové vodě. Což je poměrně paradox, který zatím netušíme, čím je způsoben.

Zdroje k hlubšímu bádání

Associations of dietary intake and longitudinal measures of per- and polyfluoroalkyl substances (PFAS) in predominantly Hispanic young Adults: A multicohort study
PŘIŠLI JSME NA TO, JAK ZNIČIT NĚKTERÉ NEZNIČITELNÉ CHEMIKÁLIE PFAS!!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *