Pomocí myšlenek dokáže pohybovat kurzorem na monitoru. Neuralink slaví úspěch.

Byla doba, kdy Elon Musk zakládat jednu firmu za druhou. Některé slaví úspěchy, některé již zanikly. Jakým směrem se vydá Neuralink? 28. 1. 2024 firma implantovala svůj první čip do mozku člověka a nyní přichází s prvními výsledky!

Firma od svého vzniku v roce 2016 lákala pod svá křídla ty největší vědecké kapacity z oblasti neurobiologie a IT technologií. Cílem je nejen vrátit hendikepované lidi co nejvíce do běžného fungování, ale také poskytnou lidem možnost vylepšit své vlastní schopnosti a dovednosti.

Koncem ledna Neuralink implantoval první čip do mozku člověka. Dle slov Elona Muska se pacientovi nyní vede dobře a plně se zotavil. A nejen to. Čip funguje přesně jak má a pacient se pomocí něho naučil ovládat kurzor myši na počítači jen pomocí vlastních myšlenek.

V budoucnu by měly mikročipy pomoct lidem s ochrnutím končetin ovládat případný exoskelet nebo umělé končetiny, či jim jen umožnit pracovat na počítači bez cizí pomoci.

Musk však ve svých vizích nezůstává pouze u pomoci nemocným. Hodlá přispět k tomu, aby lidstvo bylo schopno v budoucnu konkurovat umělé inteligenci. Schopnost našeho mozku plně interagovat a tedy v myšlení splynout s počítačem – využívat jeho paměťových kapacit nebo rychlosti myšlení posune lidský potenciál mnohem dál než si aktuálně umíme představit.

Dočkáme se kompletního splynutí našeho vědomí s počítači? Jak bude vypadat náš život v budoucnu? Prodlouží to naši naději na dožití v kvalitním zdravotním stavu? Možná se vše už brzy dozvíme.

Zdroje k hlubšímu bádání

Elon Musk Launches Neuralink to Connect Brains With Computers

Neuralink’s first human patient able to control mouse through thinking, Musk says

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *