Když usneš, začnou na Tvém obličeji skutečné orgie

Jestli se někdy cítíte osaměle, tak nezoufejte. Pokud jste nestrávili hodiny pod UV, naloženi v ethanolu a váš trávící trakt nebyl propláchnut silnými antibiotiky, tak si můžete být jisti, že sami rozhodně nejste. Žijeme v symbióze s miliardami dalších mikroorganismů, které do jisté míry dokonce ovládají naše chování. Kromě toho se na našem obličeji každou noc rozjede obrovská party množících se roztočů.

Chováme je všichni?

Záleží na společnosti, ale studie ukazují, že se téměř každému během života na obličeji usadí mikroskopičtí roztoči, trudníci. Na lidech žijí dokonce dva druhy těchto parazitů – trudník mazový a trudník tukový. I když představa, že nám na obličeji skotačí roztoči není příliš lákavá, tak se nemusíte bát. Pro člověka je prakticky neškodný.

S člověkem si tyto breberky procházejí evoluci již tisíce let. A vzhledem k tomu, že z člověka se stal druh, kterému téměř nic nehrozí, tak i trudníci se začali přizpůsobovat a skládat zbraně. Postupně redukují množství své genetické informace a současně zjednodušují své tělo. To adaptují na život v našich pórech, kde jsou dokonale chráněni před okolním životem.

Evoluce a příbuzenské křížení

Tato izolace vede k rychlejšímu projevu recesivních (nedominantních) genů a postupně k degradaci organismů – je to vlastně opak samotné přirozenosti, kdy se snažíme svůj genofond co nejvíce obohatit párováním se s co nejvzdálenějšími lidmi a naopak se vyhýbáme křížení s příbuznými. Trudníci na našem však nemají tolik příležitostí k seznámení se s někým geneticky vzdáleným a musí se tak spokojit se svými nejbližšími.

Trudníci většinu dne spí v našich pórech, kde se i živí námi produkovaným mazem. Ven se chodí ukázat zejména v noci a tak není divu, že jsme o jeho objevu staletí neměli sebemenší tušení. Trudníci jsou často spojování se vznikem akné. Představa byla taková, že nemají řitní otvor a celý život v sobě akumulují své exkrementy. V okamžiku smrti by pak vše vypustili ven najednou a tím způsobili bakteriální infekci.

Nové studie tohle vyvrátily. Dokonce poukazují na to, že trudníci by spíše než parazité mohli být symbionty s člověkem a mohli pomáhat udržovat lidské póry čisté tím, že z nich vyjídají maz a tuk.

Hlubší bádání

Human Follicular Mites: Ectoparasites Becoming Symbionts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *