Může vás zabít brouk s plamenometem?

Není nic horšího než si znepřátelit zapáleného chemika. Ten vám kombinací různých látek dokáže zamořit okolí tak, že to už nevyvětráte. A zvláště nebezpečné to může být, pokud by tím chemikem byl brouk bez jakéhokoli náznaku lidského soucitu, který jedná pouze instinktivně! Dnes vás takovýmto chemikem broukem lehce výbušné povahy seznámíme.

Brouci, mistři chemie

Brouci jsou obecně mistry v míchání chemických sloučenin. Jen si vzpomeňte, jak vám smrděla ruka, když jste nešťastně zmáčkli roztomilé slunéčko sedmitečné. Má kočka se díky tomu slunéček dodnes bojí a panicky před nimi utíká. Slunéčka jsou však slabý odvar oproti broukům prskavcům.

Ten ze svého pozadí dokáže vypustit doslova explozivní kulomet žhavé kapaliny. Ta vás svými téměř 100 °C nejen popálí, ale i lehce poleptá. Což není nic o co většinou stojíme. Zajímavé na tomto brouku je ale i to, že dokáže těchto výstřelů udělat až 500 za jednu sekundu a přesto ho to neroztrhne ani nepopálí. A navíc ho to nestojí téměř žádnou energii. Stačí ovládat chemii a získáte dokonalou a energeticky nenáročnou zbraň.

Chemie je super

hydrochinon

Co se děje v útrobách prskavců? Brouk prskavec má ve své zadní části de fakto tři komůrky. V jedno si uchovává peroxid vodíku H2O2 (ten se, zejména dříve, využíval například k odbarvování vlasů). V druhé komůrce si vyrábí organickou sloučeninu hydrochinon. Stahem svalů dojde k uvolnění obou chemikálií do třetí komůrky, kde se obě chemikálie smísí. V této komůrce buňky produkují také enzymy katalázu a peroxidázu, které urychlují rozklad peroxidu vodíku a urychlují oxidaci hydrochinonu na chinon za vzniku vody.

Chemická reakce hydrochinonu s peroxidem vodíku: vzniká při ní chinon, voda a velké množství tepla.

Celá reakce je silně exotermická – tedy se u ní uvolňuje velké množství tepla. Celá směs se tak uvede prakticky do varu a pětina se odpaří. A jak je známo, plyny zaujímají mnohem větší objem než kapaliny a v zadečku se tak vytváří obrovský tlak. Tento tlak na jednu stranu zavře záklopky, aby se už další chemikálie neuvolňovaly a na druhé straně je celá zahřátá směs vyuzena ven směrem k nepříteli.

Celý tento proces se odehraje za 1/500 sekundy. Jakmile dojde k vyprázdnění třetí komůrky, poklesne v ní tlak a záklopky bránící v dalším míchání chemikálií se znovu otevřou bez nutnosti aktivní práce brouka. Brouka tak další výstřel nestojí doslova žádnou energii. Navíc by 500 impulsů za sekundu neměl ani šanci vnímat, natož ovládat.

Komůrka je navíc na obrovský tlak stavěná – vnitřní část je obalena voskem, chitinem a bílkovinami, aby byla co nejodolnější a ochránila brouka před explozí či vlastním uvařením za živa. No není to super?

Skvělá obrana

Tento mechanismus je velmi účinný zejména pro ochranu před většími predátory. V přírodě se tak ubrání nejen hladovým žábám, ale také větším savcům jako jsou například mangusty. A věřím, že ani člověku by nebylo příjemné dostat takovouto sadu přímo do obličeje! Nicméně i přes to, že setkání rozhodně může být nepříjemné, brouk by vám za normálních okolností neměl smrtelně ublížit.

Hlubší bádání

Organic Chemistry, Solomon and Fryhle, 10th edition, Wiley Publishing, 2010

Hydroquinone

Bombardier beetles

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *