Protipirátská varování mají přesně opačný efekt!

„Kabelku byste neukradli. Neukradli byste auto. Neukradli byste dítě! Nezastřelili byste policistu a neukradli mu přilbu… Stahování filmů je krádež!“ S podobným protipirátským varování jste se možná v menší modifikaci zcela jistě během svého života setkali. Jaký mají reálný dopad na diváky?

Nová studie zjistila, že v jistých případech vede shlédnutí protipirátských varování naopak k většímu pirátění digitálního obsahu než když lidé žádné varování nevidí. Tato zajímavost byla zjištěna zejména u mužské části populace. U dotazovaných žen měla protipirátská varování mnohem větší účinek.

Jsou ženy svědomitější?

Nicméně obecně se ukazuje, že muži mají s pirátěním obsahu mnohem menší problém než ženy. Muži zde nevnímají tak vysoká rizika. Studie se tak zaměřila i na to, které varianty protipirátských oznámení měly vliv na jakou část populace.

Pro účely studie byly použity 3 typy varování: Dvě výhružné zprávy nastiňující právní a bezpečností dopady digitálního pirátství a jedna více laděna informativním a vzdělávacím tónem.

Vzdělávání moc nefunguje, je třeba vyvolat strach, nebo ne?

Bohužel vzdělávací varianta neměla prakticky žádný vliv na ani jedno z pohlaví. (Tak si říkám, jestli naše práce má opravdu význam a nějaký dopad. Napište nám do komentářů, jestli na vás mají naše příspěvky vliv.) Nicméně u silně výhružné varianty se ukázal razantní rozdíl v reakcích.

Výhružná varianta zvedla pirátství o 18 % u mužů, ale naopak odradila od pirátění 52 % dotazovaných žen! Chlapi jsou prostě rebelové nehledící na zákony. Nebo si jen neuvědomují důsledky? Odpověď nám poskytnou evoluční biologové. Muži totiž podle nich citlivěji reagují na ohrožení svobody a častěji se staví do protiútoku.

Přiznejte se i vy, jaký vliv na vás mají protipirátská opatření? Filmový nebo herní průmysl stojí pirátění údajně miliardy dolarů ročně. Otázkou však je, jestli by lidé skutečně vyrazili do kina, předplatili si streamovací službu nebo koupili vybranou hry, když by neměli možnost si ji ilegálně stáhnout.

Zdroje k hlubšímu bádání

Psychological Reactance to Anti-Piracy Messages explained by Gender and Attitudes
A normative approach to reducing illegal music downloading: The persuasive effects of normative message framing

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *