Není chaluha jako chaluha!

Dnes vám povíme o chaluhách a nebojte, nezbláznili jsme se, ani jsme jako úvodní fotku nezvolili špatný obrázek. Chaluhy jsou většinou známé jakožto mořské obrovské řasy. Nicméně v českém pojmenování chaluhy mohou i létat.

Jedná se o čeleď dlouhokřídlých ptáků, kteří nejsou o nic méně zajímaví než právě mořské řasy. Jen svými létajícími parťáky už tak milovaní nejsou. Znáte to… Uvaříte si večeři, odskočíte si na záchod a než se vrátíte, večeře je v tahu. Tohle zažil asi každý, kdo bydlí s pejsky, kočkami nebo nenasytným spolubydlícím.

No a právě takoví nenasytní spolubydlící jsou i chaluhy, které jsou známé právě pro svůj kleptoparazitismus. A ne, nezaklel jsem vás. Kleptoparazitismus je jev, kdy se jeden organismus (třeba právě chaluha) živí tak, že krade večeři (třeba rybičky) jiným organismům (no, třeba rackům), kteří si poctivě svůj pokrm ulovili.

Chaluha velká, zdroj: Chell Hill

Jedná se o velmi rozšířenou skupinu ptáků vyskytující se téměř po celém oceánském světě. Hojné populace najdete také na pobřeží Antarktidy. Až by člověk ani netušil, jak je tu živo. Na druhou stranu tam mají poměrně klid od lidí.

Právě na jižní polokouli se vykytovali předci všech chaluh než se rozletěli do celého světa. Vědci to zjistili analýzou mitochondriální DNA – tedy DNA, která se dědí po mateřské linii v mitochondriích (buněčných elektrárnách). Pomocí této speciální DNA, která je odlišná od DNA jedince, kterému patří se dá vystopovat předek mnoho pokolení zpět. Obdobná analýza se provádí také u lidí.

Odkazy k dalšímu bádání

Mitochondriální DNA

Skua (chaluha anglicky)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *