Sbíráte růžové slony? Příroda také!

Máte ve svém okolí někoho kdo vášnivě sbírá růžové porcelánové, ale i jiné slony? Nyní v tom není sám. Podobnou oblibu si vytvořila i samotná příroda. Začátkem tohoto roku 2024 bylo v africkém Krugerově národním parku spatřeno růžové mládě slona afrického. Jak se mu tam daří?

Albinismus, kterým pozorované mládě trpí je v přírodě často dosti nežádoucím jevem. Většinou vede k odvržení mláděte z komunity nebo k vyššímu ohrožení vlivem přírodních faktorů. O tom jsme psali již dříve v článku Proč nevidíme častěji bílé šimpanze?.

Zde se však slůně nemusí bát toho, že by ho jeho rodina odvrhla. Z pořízených záběrů je jasně vidět, že si stádo se slůnětem hraje a plně ho přijalo. Ovšem v životě to ani tak nebude mít jednoduché. Melanin (barevný pigment v kůži, který slůněti chybí) živočichy obecně chrání před škodlivým UV zářením ze Slunce. Což se zrovna v rovníkové oblasti Afriky hodí. Slůně je tak vystaveno vyšší šanci na vznik nádoru.

Albinismus máme většinou spojený s bílou barvou. Proč je tedy slůně růžové? Může na to jeho povrch. Na rozdíl od šimpanzů a žiraf, kteří mají srst, tučňáků, kteří mají peří nebo krokodýlů s pevnými šupinami, mají sloni svou kůži holou podobně jako lidé. Jelikož do srsti ani peří nevedou krevní cévy, tak zůstávají bez pigmentu bílé, ale sloní kůže je plná kapilár, které kůži zásobují kyslíkem a díky absenci melaninu krev prosvítá na povrch a slůně je skutečně růžové.

Jak často se objeví růžový slon ve volné přírodě? No při každé návštěvě Národních parků nebo Afriky obecně jej asi nepotkáte. Průvodce Theo Potgieter, který slona vyfotil odhaduje, že se tento albín narodí jako jeden z deseti tisíc jedinců. Vzhledem k tomu, že v Africe aktuálně žije kolem 300 000 slonů afrických je šance, že potkáte albína prakticky mizivá. I vzhledem k tomu, že nevíme jakého věku je možné se jako sloní albín vůbec dožít.

Zdroje k hlubšímu bádání

It’s Not a Hallucination! Pink Elephant Calf Spotted in the Wild Playing with His Family

African Savanna Elephant

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *