Ve Finsku existuje vodní plocha, která je svým tvarem velmi podobná samotnému Finsku!

Finsko bývá někdy označováno jako země tisíců jezer. A není divu proč, celou 9,4 % jeho rozlohy pokrývají jezera, rybníky a další vodní plochy. Jedna z nich je však velmi unikátní. Jedná se o rybník Neitokainen nacházející se daleko za polárním kruhem v severní části Finska – Laponsku.

Jedná se o uměle vytvořenou vodní plochu, která má na délku cca 116 metrů a hluboké je v průměru 1 metr. Nejedná se tedy o žádnou obří a významnou plochu. Její zajímavost tkví v něčem jiném. Tvar tohoto rybníku velmi věrně připomíná tvar Finska jako státu.

Nejedná se o žádnou hříčku přírody. Na rozdíl od jezer, jsou rybníky uměle vybudované vodní nádrže. Laponsko v počátcích 90. zažívalo obrovský turistický boom. Cestovat na sever za polární září se vydala hromada lidí.

Finové se tak rozhodli vybudovat novou turistickou vesnici s luxusním ubytováním přímo v Laponsku. Dominantou této vesnice mělo být jezero ve tvaru Finska. V roce 1991 se skutečně během asi 2 týdnů jezero vybagrovalo a naplnilo podzemní vodou. Nicméně turistický ruch poté velmi rapidně klesl a zbytek vesnice nebyl nikdy dokončen.

Jezírko Neitokainen tak zůstalo osamocenou zmenšeninou finského státu v přesném měřítku 1:10 000. Každopádně se jedná o opravdu unikátní místo, kterým se může pyšnit jen málo států. Víte o nějakém podobném místě i vy? Napište nám.

Zdroje k hlubšímu bádání

Suomi
Kittilä
Neitokainen

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *