Jak by vypadal váš život, kdybyste si pamatovali pouze posledních pár sekund?

To kým jsme a jací jsme je do velké míry ovlivněno tím, co jsme v životě zažili, čím jsme si prošli, jak jsme nasbírali zkušenosti. Jen si vzpomeňte. Jak jste v různých stresových situacích jednali jako děti? Jak jste v obdobné situaci jednali v 15 letech? A co ve 25? A co v 35? Nebo později? A teď si představte, že vaše veškerá realita je jen posledních pár minut…

Jako byste se probudili z bezesného spánku, jako byste v tom spánku byli 20 let a za celých 20 let se vám nic nezdálo a vy se právě probudili. Takto svůj život popisuje Clive Wearing v dokumentu, který byl natočen v roce 2005.

Jako být mrtvý

Clive Wearing je hudebník narozený v roce 1938. Ve svých 47 letech byl napaden virem herpes simplex. To je virus, který může způsobit pouhý nepříjemný opar na rtu, ale může ve vážných případech vést i ke smrti. Clive nezemřel, ale jeho život tehdy přesto skončil.

Virus mu napadl mozek a znemožnil mu vytvářet si a ukládat nové vzpomínky. Když se ho reportérka zeptala, zda je těžké takto žít celých 20 let, Clive odvětil: „Není. Vlastně je to jako být mrtvý. Být mrtvý je jednoduché, nic neděláš. Když jsi mrtvý, tak ani nic dělat nemůžeš. Takže je to vlastně stejné.“

Své dovednosti z doby před onemocněním si Clive zachoval. Na otázku, zda se cítí lépe, když hraje na klavír odpověděl: „Od doby, kdy jsem onemocněl, jsem nehrál. Nevím jaké to je.“ Redaktorka se mu pokusila připomenout, že před 2 minutami pro ni hrál. Reakce Cliva byla: „O tom nic nevím. Neslyšel jsem ani notu.“ Nepamatoval si ani, že si před chvílí sedl na židli.

Celý dokument s Clivem Wearingem

Je neuvěřitelné, jak dokáže změnit život jeden malý virus. Den, noc, jaro, léto,… Nic z toho nevnímáte. Vše je irelevantní. Existujete už jen teď a tady. Poslední desítky let jako byste nebyli. Nevíte, jak jste se dostali tam, kde jste, už nikdy si nevytvoříte nové přátelství, nikdy nenavážete žádný nový vztah, vše pro vás bude cizí, dokonce přestanete vnímat samotný čas.

Existuje čas?

Ten je totiž úzce spojen s našim vědomím. Co to vůbec je čas a jak a proč jej vůbec vnímáme se můžete dozvědět ve videu od Be Wise, které mě inspirovalo pro sepsání tohoto článku. Pokud Vás zajímá, jak je možné vnímat čas a jestli čas vůbec existuje, a jak s tím může souviset kolektivní vědomí. Podívejte se na toto video.

Clive trpí takzvanou anterográdní amnézií – jedná se o neschopnost vytvářet si nové vzpomínky po události, která amnézii způsobila. To vede k tomu, že si pacient nemůže vybavit nedávné události. Mimo to Clive trpí také částečnou retrográdní amnézií, která zase znemožňuje pamatovat si cokoli z období před onemocnění (nebo úrazem). Ta však u Cliva není rozvinutá úplně a zažívá tak pocity, jako by se právě probudil z dlouhodobého kómatu.

Svůj dřívější život si pamatuje velmi matně, ale prohlásil, že mu chybí to, že byl hudebník, a že někoho miloval.

Zdroje k hlubšímu bádání

Clive Wearing
Anterograde amnesia
Retrograde amnesia
The Man With The Seven Second Memory (Amnesia Documentary) | Real Stories
Čo ak je ČAS len ILÚZIA?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *