Středoškoláci vymysleli systém, jak na dálku znovu zprovoznit přerušené spojení se satelity.

Česká věda je opravdu na světové úrovni, ale geniální mozky najdeme i mezi našimi mladými nadšenci. Skupina pěti českých středoškolských studentů se dostala do světového finále soutěže Conrad Challenge. Vyhlášení světových výsledků bude až v dubnu, ale už jen samotná účast ve finále účastníkům zajistila možné stipendium na mnoha amerických univerzitách.

A není divu. Se svým nápadem uspěli v konkurenci dalších 2000 týmů. Pod vedením Jana Spratka z pražského planetária přišli s projektem, kde pomocí laseru obnoví nefunkční spojení se satelitem, který přestal komunikovat.

Jak nahodit nefunkční satelit

Řešení je takové, že pomocí laseru zasvítí na panely satelitu a ten tak přetíží, v důsledku toho dojde k odpojení solárních panelů od satelitu, aby nedošlo k jeho poškození. Baterie se po nějaké době vybijí a právě v tuto chvíli je možné rebootovat celý systém a satelit opět nahodit i s případnou opravenou chybou v softwaru.

Takto lze satelit opravit i na vzdálenosti stovek kilometrů a šlo by to uskutečnit i ze země, ale realističtější vize bude umístit na ISS rameno s laserem, které by takto mohlo opravovat satelity z oběžné dráhy bez ručení atmosféry a dalších negativních vlivů.

Uznání už v mladém věku

Studenti ve věku 16 až 19 let ukazují, že věk je jen číslo a světové uznání můžeme získat i v mladém věku. Stačí mít vizi a být pro svůj nápad opravdu zapálen. Překážkou pro ně nebylo ani to, že každý studuje v jiném koutu republiky (Brno, Ústí nad Orlicí a Plzeň), dohromady je svedl společný zájem. Svůj prototyp sestavili v brněnské dílně FabLab.

Kdo za projektem stojí?

Simon Klinga – Gymnázium Brno-Bystrc
Anna Krebsová – Gymnázium Plzeň, Mikulášské náměstí 23
Viktor Adámek – Gymnázium Ústí nad Orlicí, T. G. Masaryka 106
Boris Brovkin – Gymnázium Brno-Bystrc
Richard Nikel – Gymnázium Blansko

K postupu účastníkům gratulujeme a přejeme hodně štěstí ve finále. Současně se těšíme až za pár let budeme psát o dalších objevech, na kterých se tito nadějní konstruktéři budou podílet ať už u nás v Česku nebo ve světě.

Jedna odpověď

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *