Přišla doba, kdy ocenění za nejlepší snímek divoké přírody získala tato fotografie

Vyfotit přírodu v její čist kráse nijak neovlivněné člověkem dnes již není nic jednoduchého. Tento snímek vyhrál soutěž British Wildlife Photography Award – tedy Britskou soutěž ve fotografování divoké přírody. Co je na tom znepokojivého?

Znečištění

Snímek byl pořízen za účelem upozornit na stále se zvětšující míru znečištění přírody člověkem. Na první pohled by se možná mnoho lidí ani nepozastavilo – vidělo by plovoucí míč ve vodě. Bohužel dnes již nic neobvyklého. Teprve když se podíváme na spodní stranu míče, uvidíme částečně důsledky našeho jednání.

Zanikne život vlivem člověka?

Nejspíše se nemusíme bát, že bychom zabili vše živé. Život sám si najde cestu. Život má neuvěřitelnou schopnost adaptace na nejrůznější podmínky. Díky tomu dospěl až do dnešního dne i přes nejednu obří klimatickou katastrofu a masová vymírání. Otázkou však zůstává zda chceme zachovat přírodu, jakou máme a zda chceme být i nadále její součástí.

Na snímku můžete vidět korýše ze skupiny svijonožců. Tito živočichové žijí přisedlým způsobem života a často je můžete najít na skalkách, molech, ale i pomalu se pohybujících velrybách apod. Ovšem druh, který byl vyfocen jako přisedlý na míči se běžně nevyskytuje u pobřeží Británie, kde byl vyfocen.

Má se tedy za to, že urazili cestu dlouhou přes celý Atlantik a do Británie je zavála silná bouře. Takto vznikající ekosystémy okolo plovoucích odpadků mohou být problematické pro přírodu jak ji známe. Mohou se totiž tímto způsobem snadno šířit světem různé invazní druhy, které postupně vytlačí původní zástupce v dané lokalitě.

Co můžeme dělat?

K ochraně naší přírody můžeme přispět i my. Neodhazujme odpadky, když nám něco upadne, zvedněme to, z přírody odnášíme vždy vše, co do ní vneseme. Je dobré s sebou nosit na výlety také rukavice a sáčky pro případ, že najdete znečištěné místo a můžete tak pomoci odpadky odnést z přírody zpět k likvidaci.

Lidé občas zapomínají, že jsou součástí přírody, se kterou by měli žít v souladu. Brát si z ní, ale současně jí vracet. Jsme jedni z mála tvorů, kteří si jsou schopni uvědomovat své činy a aktivně přírodu chránit a léčit. A nakonec, když si zničíme prostředí pro náš život, zničíme tím sebe. Ne život samotný.

Zdroje

A barnacle-covered football and a tightrope walking fox: British Wildlife Photography Award winners

Goose barnacle

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *