Američané měli metrický systém na dosah. Připravili je o něj piráti z Karibiku.

Možná vás to překvapí, ale Amerika měla nakročeno k metrickému systému už v době vyhlášení nezávislosti. Tehdy existovala opravdu velká touha po tom zrušit veškerá spojení s Velkou Británií. Ústup od imperiálních jednotek byl na spadnutí. Plán nastolení metrického systému měl tehdy ve své režii třetí prezident USA Thomas Jefferson.

Ten se inspiroval ve Francii, která byla pro USA jedním z nejdůležitějších spojenců té doby. Podporovala vyhlášení nezávislosti a Američany vybavovala i zbraněmi. Důkazem skvělých vztahů je i Socha svobody, dominanta USA zachována do dnešních dní, kterou Američané dostali darem od Francie.

Byla to právě Francie, kdo zavedla metrický systém a udala tak směr ke sjednocení měrných jednotek, které bylo možné přesně odvodit. Jeffersonovi se líbily i převodní vztahy mezi jednotkami. Přeci jen je jednodušší jen posouvat desetinnou čárku než přepočítávat, že jedna stopa je dvanáct palců. Do USA tak pozval svého známého, francouzského encyklopedistu Josepha Dombeyho. Ten pozvání přijal a vydal se na cestu.

Během své cesty měl však poměrně smůlu. Bouře ho zavála do Karibiku. Poškození lodi sice přežil, ale když se znovu z Karibiku vypravil na cestu, byl přepaden a zajat britskými piráty. Ti z dokumentů zjistili Dombeyho poslání a vzhledem ke vztahům jaké mezi Brity a Američany panovaly jej uvěznili. Z věznění se už bohužel nedostal. Američané tak v kongresu čekali marně.

Mezi tím začala Francie zažívat opravdu krušné období. Jedna revoluce následovala druhou, diktaturu střídala demokracie a demokracii střídala diktatura a pro USA se Francie stala dosti nestabilním partnerem pro jakékoli styky. Nevole vůči Francii byla obrovská a Thomas Jefferson byl často označován za až příliš velkého frankofila.

Souhra nešťastných okolností tak vedla k tomu, že Američané nikdy metrický systém nezavedli a nejspíše už ani nezavedou. A to i přes praktičnost, kterou s sebou nese. Země tak může být odstrašujícím případem pro žáky, kteří se zrovna učí převádět násobky jednotek. Mohlo by to být mnohem horší než jen posouvat desetinnou čárku.

Zdroje k hlubšímu bádání

Den nezávislosti (Independence Day)

United States

Thomas Jefferson

Joseph Dombey

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *