Bilbo není jediný, kdo umí náramné kroužky z dýmu. Etna ho předčila minimálně ve velikosti!

Internet v posledním roce zaplavila videa zobrazující podivné kruhy nad sicilskou sopkou Etna. Ihned se začaly rojit komentáře, že příroda nám dává signály, že se máme na co těšit, že se blíží mimozemšťané nebo si někteří komentující ani zde nemohli pomoct a museli nutně k přírodnímu jevu připojit naprosto nesouvisející informaci, že se nejspíše jedná o kouřové signály premiéru Fialovi. O co tedy ve skutečnosti jde?

Sbírka komentářů z Facebooku

Je na místě se obávat?

Sopka Etna patří mezi nejaktivnější sopky na světě. V roce 2021 se dokonce její výška zvýšila o 30 metrů právě v důsledku sopečné aktivity. Vznikající kroužky nad Etnou však nejsou ničím nadpřirozeným, ale právě důsledkem její aktivity.

Stejně jako Bilbo v sérii Pán prstenů, nebo kdokoli kdo někdy zkoušel dělat kroužky z dýmu u vodní dýmky, tak i sopka může tvořit obdobný jev. Soky jsou plné sopečného prachu. Ve chvíli, kdy dojde k prudkému uvolnění nahromaděných plynů dojde ke stejnému jevu, jako když člověk vyfoukne kroužek z úst.

Mraky

Nahromaděný prach se vlivem proudu horkých plynů převalí přes okraj relativně úzkého kráteru sopky a postupně vytvoří vlivem proudění vzduchu kruh. K takovýmto periodickým vypouštěním plynů dochází častěji právě u aktivních sopek jako je Etna. Svou roli na viditelnosti kroužků může hrát také počasí a složení plynů z kráteru.

Pokud se totiž horká vodní pára z kráteru dostane do studené atmosféry, dojde k její kondenzaci – vytvoří se drobné kapičky a tím i klasický vodní mrak. Kroužek tak může vzniknout i s minimem sopečného prachu, pokud je v plynech dostatek vodních par. V tomto případě se také mohou zviditelnit až vysoko nad horou.

Možná tedy zklameme všechny fanoušky fantasy, protože kruhy nemá na svědomí ani Bilbo, ani Gandalf, ani Hefaistos, ale příroda sama. Tak se tamní obyvatelé ani turisté nemusejí ničeho obávat, tedy ne víc než obvykle, protože tyto kroužky nijak nepředpovídají blížící se erupci.

Proč se kroužky nerozfoukají?

Z mnoha videí je slyšet poměrně silný vítr. Nejednoho pak napadne, jak je vůbec možné, že kroužky drží pohromadě. Je nutné si uvědomit, že to, že pociťujeme vítr na místě, kde natáčíme, ještě neznamená, že proud vzduchu způsobující větrný poryv je všude stejný. Kruhy jsou mnohdy vzdálení i několik kilometrů od místa natáčení a proudy větru mohou být rozdílné i o pár metrů dál. Časem však jako každý mrak budou i kroužky rozfoukány.

Galerie

Videa

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *