Existují 4 různé typy spánku – jak ovlivňují naše zdraví? Jaký typ spáče jste vy?

Zdravý životní styl zahrnuje nepřebernou řadu faktorů, které ho ovlivňují. Mezi hlavní patří pohyb, strava, prostředí, ve kterém žijeme, konzumace návykových látek a spánek. Právě na spánek se nyní zaměřili vědci a definovali 4 druhy spáčů. Jak tyto 4 druhy spánku ovlivňují naše zdraví?

Studie probíhala ve dvou blocích v letech 2006 – 2007 a poté znovu později v letech 2013 – 2017. Účastníků studie bylo celkem 3 683 a jednalo se o obyvatele USA. Účastníci uváděli své spánkové vzorce, míru únavy, kterou pociťovali během dne a jakékoli chronické zdravotní potíže.

Z výzkumu vyšly 4 základní typy spáčů:

  • Dobrospáči – lidé, kteří spí v dostatečné míře a velmi pravidelně (pravidelné usínání, pravidelné vstávání)
  • Víkendoví spáči – lidé, kteří během pracovního týdne v průměru prožívali spánkový deficit, který si však poctivě dohnali o víkendech, svátcích nebo jiných volných dnech
  • Nespavci – lidé, kterým dlouho trvalo než usnuli, spánek nebyl kvalitní a přes den trpěli výraznou únavou
  • Dřímáci – lidé, kteří měli většinou poměrně dobrý spánek, ale často podřimovali i během dne.

Úplně se v tom vidím, mám se bát?

Podle autorů studie každý z těchto typů spánku ovlivňuje naše zdraví trošku jinak. Při druhém měření spadala většina respondentů do kategorií, které nemají na naše zdraví zrovna pozitivní vliv – jednalo se o nespavce a dřímáky. Ukázalo se totiž, že účastníci, kteří u těchto typů spánků zůstali po dobu celých 10 let, měli více kardiovaskulárních problémů, depresí a vyšší výskyt cukrovky.

Kvalitní spánek nás však ovlivňuje i dalších každodenních oblastech. S nedostatkem spánku klesá naše produktivita, klesá schopnost se soustředit, ale klesá také kreativita a zhoršuje se nám paměť. Zrovna pro ukládání vzpomínek je spánek naprosto klíčový a bez něj to nepůjde. Proto pokud se učíte dlouho do noci na úkor spánku, tak se vám bude častěji stávat to, že za týden nebudete tušit vůbec nic z testu, na který jste se dlouze připravovali.

Co mohu dělat pro zlepšení?

Kvalitu spánku ovlivňuje mnoho faktorů. Ty, které můžeme ovlivnit nejsnáze jsou vyhýbání se kofeinovým nápojům v pozdních odpoledních hodinách, ideálně úplně. Minimálně hodinu před tím, než jdete spát byste se také měli vyhýbat modrému světlu. To lze tak, že nebudete používat žádné přístroje, které mají monitor nebo si do něj nainstalujete možnost postupné redukce modrého světla.

Modré světlo nám totiž blokuje tvorbu melatoninu, který je zodpovědný za to, že jsme unavení. Tvorba melatoninu se odvíjí od prostředí, ve kterém jsme se vyvinuli – během dne na nás svítí modré světlo ze Slunce a nutí nás být bdělí. Naopak přes noc je pro náš druh důležité si odpočinout a právě absence modrého světla způsobí produkci tohoto hormonu. Díky němu usneme a můžeme si odpočinout.

Žijeme v příliš velkém světle

Co se děje s tělem, když málo spíme

Co se děje s tělem, když vysadíme kofein

Měnit své návyky není rozhodně jednoduché, ale dá se na nich postupně pracovat. Zejména je důležité snažit se o pravidelnost ve svých denních rytmech – pravidelně vstávat, pravidelně jíst, mít pravidelný pohyb, zdravě se stravovat, před spaním se vyhnout digitálním zařízením, například si číst knihu nebo si povídat s rodinou a pak samozřejmě pravidelně chodit spát.

Zdroje k hlubšímu bádání

10-year Stability of an Insomnia Sleeper Phenotype and Its Association with Chronic Conditions

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *