Bojíte se hmyzu? Co říkáte na dračí housenky?

Pro mnoho lidí je hmyz naprosto nepřijatelným společníkem pro trávení volného i pracovního času a snaží se od něj dostat co nejdále. Možná se tak ale ochuzuje o možnost poznat tento fascinující a rozmanitý svět. Dnes zcela jistě potěšíme milovníky fantasy. Protože ve hmyzí říši draci existují!

Housenky jsou larvální stádia motýlů a dost často jsou mnohem krásnější a zajímavější než jejich dospělé varianty. To však neplatí u Polyura hebe plautus. Jeho larvy svými výrůstky v hlavové části skutečně připomínají miniaturní verze dráčků. A co si budeme povídat, vsadil bych se, že se u tohoto tvora inspirovali Číňané s jejich čínskými dlouhými draky. Nicméně i jejich dospělci jsou nádherní a fascinující. Rozpětí jejich křídel je kolem 65 mm.

Konkrétně tento podruh pochází z oblasti Singapuru. S dalšími poddruhy, kterých je známých asi 14 se můžete setkat po celé Jihovýchodní Asii (Sumatra, Borneo, Java, Bali, Thajsko a mnoho přilehlých ostrovů). Jednotlivé poddruhy od sebe laik téměř nedokáže rozlišit, ale dračích motýlů máme i více druhů.

Vydat se můžeme do jižní Afriky, kde žije motýl Charaxes wakefieldi, kterému se přezdívá královna lesů. Její larvy jsou dost podobné jako u předchozího druhu. Liší se však kresbou na svém těle. Dospělec pak připomíná svých zevnějškem motýlky z našich běžných luk. Samečci jsou o něco menší (rozpětí křídel 65-72 mm) než samičky (rozpětí křídel 80-90 mm).

Mnoho lidí obdivuje dospělé motýly, ale štítí se jejich dětských stádií. Doufáme, že jsme napomohli milovat i tyto krásné drobečky, u kterých se rozhodně nemusíte být, že by vás spálily na prach. Plivat oheň se zatím stále tito dráčci nenaučili.

Životní cyklus Polyura hebe

Životní cyklus Polyura hebe

Zdroje k hlubšímu bádání

Euxanthe wakefieldi

The adventures of the dragonhead caterpillar

Flickr

Expert Insight

Polyura hebe

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *