Jak by vypadala mapa světa, kdyby jejím středem byla Antarktida?

Možná se to na první pohled nezdá, ale zakreslit naši planetu Zemi do mapy není zrovna jednoduchá záležitost. Zeměkoule je jak jak už název napovídá ze své podstaty kulatá. No a problémem je, že my mapy kreslíme na NEkulaté papíry, když tedy zrovna nedržíme globus.

To, jak se nejčastěji setkáváme s naší mapou je dáno tím, že jsme součástí střední Evropy a chceme tak mít Evropu v „centru dění“. V takové Austrálii se můžete dokonce setkat s mapou, která je kompletně přetočená a má jih na severu. Jedná se však spíše o turistickou atrakci, než aby se používala ve skutečnosti.

I Australané ctí pravidlo, že sever bývá na horní straně mapy a jih na spodní. Nicméně ve svém středu chtějí být i přes to, tak se setkáme s tím, že místo Atlantiku je uprostřed Pacifik (Tichý oceán). Mnohem patrnější je na tomto zobrazení datová hranice, která je poměrně dominantním prvkem, který prochází středem mapy. Tato hranice vede přes co nejméně osídlenou oblast a právě zde vždy jako první slaví Nový rok.

Dnes vám přinášíme pohled, na svět, který by mohli ideálně využívat polárníci na expedici v Antarktidě s jejím středem uprostřed mapy. Takto by mohla existovat vyrovnaná mapa, se kterou by nebyl spokojen žádný stát na světě.

Nicméně, jak jsme psali v úvodu, žádná z těchto map nezobrazuje reálný poměr zemí mezi sebou. Čím jsme vzdáleněji od ke kraji mapy, tím se musí nutně zvětšovat i vyzobrazení těchto států v důsledku toho, že od sebe oddalujeme body, které by na kouli byly u sebe.

Na webové aplikaci The True Size Of si můžete vyzkoušet porovnat velikost jednotlivých států mezi sebou tím, že je na mapě přesouváte. Zjistíte tak, že Česká republika je mnohem menší než třeba Pobřeží slonoviny, nebo že Chile je delší než celá Evropa.

Hlubší bádání

Burning Compass

Reddit

The True Size Of

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *