Včely jsou opravdu unikátním organismem na naší planetě. Díky nim máme většinu potravin, máme krásně rozkvetlé louky, máme med a mnoho dalšího. Nicméně i jejich jed se nám už osvědčil v léčbě různých ekzémů nebo třeba kožních nádorů.

Nyní v laboratoři otestovali účinek včelího jedu proti triple-negativnímu nádoru prsu (TNBC). Jedná se o velmi agresivní typ nádoru prsu, na který dodnes neexistuje žádný lék.

Hlavní účinnou látkou je zde melitin. Je to látka, která způsobuje, že je pro nás včelí bodnutí bolestivé. A bolestivé je i střetnutí nádorů s ním. Tedy pro nádor samotný a kdyby nádor měl nervová zakončení. Podle výzkumu z Austrálie jed během hodiny kompletně rozrušil membrány buněk a znemožnil jim tak jakékoliv další množení.

Testování proběhlo nejen na petriho miskách, ale i na myších. A dopadlo úspěšně. Navíc se ukázalo, že zdravým buňkám melitin příliš neškodí. Konkrétní mechanismus se stále studuje. Nicméně musí nějak reagovat právě s receptory nádorových buněk. Díky tomu by se z jedu včel mohl stát opravdu účinný lék.

Před námi je ale ještě velmi dlouhý výzkum, ale věříme, že brzy budeme schopni pomoci i pacientkám s TNBC. Otázkou je také jak syntetizovat melitin uměle. Decimovat včelstva totiž určitě v současné době nechceme. Teoreticky by ale mělo být možné geneticky modifikovat bakterie, které jej budou produkovat v bioreaktorech.

Zdroje k hlubšímu bádání

Honeybee venom and melittin suppress growth factor receptor activation in HER2-enriched and triple-negative breast cancer

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *