Vakcíny způsobují autismus! Jídlo je plné chemikálií! Bill Gates chce očipovat planetu! 5G sítě způsobují šíření koronaviru! Elon Musk se snaží usmažit planetu!

Pravděpodobně jste se s takovýmito titulky v poslední době setkali. Pokud ne, gratulujeme, žijete v krásné sociální bublině! Bohužel v současné době, kdy lidé odmítají číst články a věnují pozornost pouze nadpisům, odmítají kriticky myslet a jsou zvyklí pouze přejímat informace od autorit, je nastavena úrodná půda pro konspirační teoretiky.

Proč se bludy, nesmysly, poplašné zprávy a nenávistné příspěvky šíří mnohem lépe a rychleji než skutečnost?

Může za to lenost a touha lidí šířit drby. Doba, kdy se drby šířily pouze na vesnicích je dávno pryč. Každý nyní dostal přístup k internetu, kde se může vyjádřit k jakékoliv věci, na kterou narazí. Dřív to byl menší problém, protože zajímavost, na kterou člověk narazil tak mohl sdílet maximálně s pár přáteli v hospodě. Nyní je schopen svou myšlenku sdělit statisícům lidí během jednoho jediného kliknutí. Navíc se nemusí s nikým překřikovat a jeho názor je najednou stejně hodnotný jako názor kohokoli jiného. No není to paráda?

Dalším faktorem přirozená touha varovat ostatní před nebezpečím. Když narazíme na titulek, který říká, že mě a mému okolí hrozí nebezpečí (5G sítě způsobují šíření koronaviru,…) nedej bože, když hrozí nebezpečí malým dětem (očkování způsobuje autismus), tak přirozeně chceme své nejbližší varovat. Protože, co kdyby náhodou.

A pak je tu již zmíněná lenost a pohodlnost uživatelů internetu. Lidé si zvykli, že jim všechno naservírujeme až pod nos, ideálně během pěti vteřin. Číst dlouhý text, jako je tento, je pro většinu lidí ztráta času a příliš námahy. Titulek jim tedy postačí pro to, aby si udělali názor. Vždyť titulek přeci shrnuje obsah článku, ne?

Bohužel svět je trošku jiný. Touha po zisku vede ke zkreslování titulků. Ty musejí být co nejvíce šokující a wow, aby donutila lidi si rozkliknout daný článek a majitel periodika tak získá odměnu z reklamy, sponzoringu aj. Bez návštěvnosti by většina médií nemohla existovat.

I proto se stává, že titulky často vůbec neodpovídají tomu, o čem samotný článek je. No a pokud článek nemá původní záměr informovat, ale jen získat návštěvnost, pak nemusíme žádnou hodnotnou informaci zjistit ani v textu samotném. Často zde nejsou uváděny zdroje, pokud ano, tak odkazují na jiný web stejného majitele. A když si na tomto druhém webu vyhledáte článek, který je citován, tak ten bude zase odkazovat na článek z prvního webu. Relevance informací je tak naprosto nulová.

Když tedy spojíme vše dohromady a vyběhne na nás článek: „Očkování způsobuje autismus, chraňte vaše děti!“ a druhý den článek „Jak funguje očkování?“, tak bohužel většina lidí má větší tendenci sdílet titulek, že mají lidé chránit své děti. Článek jak funguje očkování už nerozklikne, protože má vytvořenou mylnou domněnku o tom, že to stejně zabíjí nebo způsobuje autismus, tak proč by měla studovat, jak to funguje. Navíc ten článek obsahuje několik stránek textu, na to teď nemá nikdo čas, že?

To vede k tomu, že šokující zprávy s šílenými titulky (seriózní média si nemohou dovolit psát zavádějící titulky) se sdílí lavinovým efektem. Na tyto falešné zprávy tak narážíme mnohem častěji a podvědomě v nás utvrzují, že je situace skutečně tak zlá a je třeba jednat. Přece by to nesdílelo tolik lidí. Pak to vede k tomu, že lidé zapalují vysílač 5G, který měl pokrýt lokální nemocnici (ano to se skutečně stalo).

Navíc to všechno dává smysl, že? Farmaceutické firmy vydělávají miliardy dolarů denně a nechtějí přijít o svůj majetek. Ano, a kdo z vás by pracoval zadarmo? Navíc to, kolik miliard naopak investují vybavení, do výzkumu léků, které skutečně pomáhají, jak přísné jsou klinické studie, kterými nové léky musejí projít a to, že vědecké studie fungují na takové bázi, že ověřit kterýkoliv výzkum může prakticky kdokoli na celém světě, to už by byly informace, které by si museli aktivně vyhledat. A na to přeci není čas.

Pro ty, kteří čtou a dostali se až sem mám pár informací, které můžete využít, až zase narazíte na nějaký nesmyslný blábol. A věřte, že to bude velmi brzy.

Chemikálie v jídlech – chemikálie je jakákoliv látka v celém vesmíru. Vše kolem nás je složeno z chemických prvků či sloučenin. Každé jídlo tak je chemikálie.

Cizí slova – dihydrogen monooxid. Lidé se často snaží někoho vyděsit tak, že použijí chemický nebo odborný název dané sloučeniny. Dihydrogen monooxid tak není nic jiného než molekula obsahující dva atomy vodíku a jeden atom kyslíku – tedy H2O – správně jedná se o obyčejnou vodu. Stejně se zneužívají Ečka aj.

Smrtelná dávka – zapamatujte si zlaté sousloví DÁVKA DĚLÁ JED. Pokud vypijete 6-10 litrů vody (podle postavy), zemřete. I voda je jedovatá. Záleží pouze na množství. Naopak běžně jedovaté látky v nízké koncentraci nemusí způsobit vůbec nic, nebo naopak mohou pomoci při léčbě nemocí. Například bezpečná dávka hliníku je totiž až 2 mg na 1 kilogram váhy za den. Pro novorozeně tedy cca 6-8 mg/den. Pomocí očkování do sebe dítě dostane v prvním roce života cca 4 mg hliníku – za celý rok. Navíc je hliník běžně přítomen v mateřském mléce a to ve vyšší dávce, než dítě získá z vakcín. V ještě mnohem větší dávce jej pak obsahuje většina umělých kojeneckých výživ.

Pozor na vliv prvků a chemických sloučenin. To že je prvek toxický v nižší koncentraci, nemusí znamenat, že je nebezpečný ve stejné koncentraci i ve formě sloučeniny. Může i naprosto odlišně reagovat. Například čistý sodík, když vložíte do vody, tak začne prudce hořet a může i explodovat. Chemickou sloučeninou sodíku naopak solíme naše potraviny – NaCl je kuchyňská sůl a přitom je z poloviny ze sodíku a s vodou reaguje naprosto odlišně než v čisté formě.

Pokud tedy chcete pomoci v zabránění šíření hoaxů, nesmyslů, poplašných zpráv, budeme rádi, když si tento obrázek stáhnete do svého počítače a vložíte ho pod každý nesmyslný příspěvek nebo komentář, na který narazíte. Pokud chcete, můžete si uložit do oblíbených i tento článek a kdykoli do něj nahlédnout nebo jej poslat lidem, kteří ještě nezapomněli číst.

Případně můžete podpořit projekt Science Reveal, který si klade za úkol vzdělávat a informovat lidi po celé republice. Odkaz na možnost podpoření najdete v komentářích.

Tímto děkujeme našemu podporovateli z Patreonu: Filip Procházka. Pokud vám naše aktivita dává smysl, můžete nás podpořit finančně na Patreonu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *