Aktuality:
26.1. 2025 01:57
Reklamní blok 700x70px

Denním pitím kávy snížíte riziko vzniku nádorů v oblasti úst a hrdla!

Ještě nepatříte mezi milovníky kávy? Možná byste měli zvážit alespoň občasné popíjení tohoto oblíbeného moku. V poslední době se objevuje řada studií, které poukazují na jeho pozitivní vliv na člověka i jeho zdraví. Nejnovější výzkumy naznačují, že pravidelné pití kávy může snížit riziko vzniku rakovinných onemocnění v oblasti dutiny ústní a krku.

Velký průzkum a zajímavé výsledky

Odborníci měli k dispozici data od více než 25 000 jedinců, u nichž zkoumali vztah mezi stravovacími návyky a rozvojem nádoru v oblasti hlavy a krku. U skupiny, která vypila přes čtyři šálky kávy denně, byl výskyt nádorů ústní dutiny o 30 % nižší a u nádorů hrdla o 22 %. U osob, které si dopřávaly tři až čtyři šálky kofeinové kávy denně, se pak riziko vzniku rakoviny hrdla snížilo o 40 %.

Jak je to s bezkofeinovou kávou a čajem?

Pozoruhodné je, že i bezkofeinová káva se ukázala jako statisticky významná. U těch, kdo ji konzumovali, se zmíněné nádory objevovaly o 25 % méně. U čaje je situace složitější. Ačkoli jeho pití snižuje incidenci rakoviny dolní části hrdla přibližně o 30 %, konzumace alespoň jednoho šálku čaje denně byla spojena s 38% nárůstem výskytu rakoviny hrtanu. Příčina dosud není zcela jasná a zvažuje se vliv horkých nápojů obecně, ovšem k přesnějším závěrům je zapotřebí dalších zjištění.

Závažnost onemocnění a nezbytnost dalšího výzkumu

Celosvětově je každoročně diagnostikováno téměř 900 000 případů rakoviny v oblasti hlavy a krku. Úmrtnost přitom dosahuje takřka poloviny této hodnoty. Ti, kteří přežijí, musí nezřídka čelit dalším komplikacím, jež jim mohou znesnadnit srozumitelné vyjadřování nebo dokonce pohodlné přijímání potravy. Nicméně už nyní si můžete s klidem vychutnat svůj šálek kávy a prodloužit si tak svůj život.

Zdroje k hlubšímu bádání

Coffee and tea consumption and the risk of head and neck cancer: An updated pooled analysis in the International Head and Neck Cancer Epidemiology Consortium

Epidemiology, Risk Factors, and Prevention of Head and Neck Squamous Cell Carcinoma

A prospective study of tea drinking temperature and risk of esophageal squamous cell carcinoma

Association between coffee intake and the risk of oral cavity cancer: a meta-analysis of observational studies

Posted in Člověk on Dec 23, 2024.

ScienceReveal

"Když rozumíte vědě, dokážete zázraky."

Newsletter

Odebírejte nějnovější články a novinky!

"Když rozumíte vědě, dokážete zázraky."

© ScienceReveal.Cz. All Rights Reserved. Developed by Ultrodius