Brněnští vědci vyvinuli novou kloubní náhradu, šetrnou, lehkou a odolnou!

Dnes se vrátíme opět do Česka, protože česká věda se stále nezastavuje. Nyní se podíváme na Vysoké učení technické v Brně.

Operace kloubů řeší chirurgové dnes na denním pořádku. Při ní je nutno vždy upravit kost tak, aby pasovala do daného implantátu. Pacient tak přichází zbytečně o části zdravé tkáně. To by měla změnit právě nová kloubní náhrada z VUT.

Daný implantát vzniká na základě modelu získaného z CT (výpočetní tomografie) a je možné jej vytvarovat tak, aby nahradil pouze nekrotickou tkáň a chrupavku. Není tak nutno zasahovat do zdravé tkáně pacienta. Nové řešení také odstraňuje problém, že by pacient odcházel s mírně kratší nohou nebo kloubem v jiném úhlu jako tomu bylo doposud. Současné pacienty tak často brzy začaly trápit bolesti zad apod. S tím je nyní konec.

A jak to dělají? Jak jsme již napsali, tak model se vytvoří ze snímků na CT. Následně se pomocí elektronového paprsku roztaví titanový prášek a pomocí 3D tisku ve vakuu se vytiskne kloub, který bude pacientovi pasovat přesně na míru. Díky technologii 3D tisku může být celá kloubní náhrada mnohem lehčí než u odlitků a přitom je dostatečně pevná.

Článek k hlubšímu bádání

Vědci v Brně vyvinuli kloubní náhradu vyráběnou pacientům na míru. Je šetrná, lehká a odolná

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *