Datová centra v oceánech mají nižší poruchovost než ta na souši!

Už od roku 2014 Microsoft provozuje projekt podmořských datových center Natick. Cílem celého projektu bylo hlavně ověřit, zdali by toto umístění vůbec bylo vhodné pro plynulý provoz. Obrovské masy vody totiž umožnují efektivnější chlazení pro které není potřeba žádné další energie. Také zde nehrozí fyzické vniknutí a narušení objektu. A v neposlední řadě zde prakticky nehrozí riziko požáru. Nejen kvůli vodě, ale i díky tomu, že celé datacentrum je zaplněno dusíkem. Díky tomu nedochází ani ke korozi součástek. K té je potřeba kyslík.

Letos takové testovací datacentrum po letech vytáhli na souš a ukázalo nejen to, že projekt je provozuschopný, ale dokonce počítače v něm vykazovali osmkrát nižší poruchovost, než je tom u datacenter na souši.

To je ovšem také podmínkou pro provoz projektu. Jelikož se počítá se servisní údržbou maximálně jednou za 5 let. Vyzvednutí datacentra je totiž finančně i logisticky náročnou záležitostí. Nicméně se zjistilo, že se jedná finančně o levnější a bezpečnější alternativu.

Chtěli byste si o projektu podmořských datacenter přečíst trošku víc a zjistit jaké jsou jejich další výhody? Mrkněte se na článek Technetu, kde se celé problematice věnují do hloubky.

Zdroje k hlubšímu bádání

Microsoft vytáhl servery z oceánu, jejich nízká poruchovost překvapila

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *