Poslední známou žijící bílou žirafu nyní hlídá satelit!

Na jaře jsme informovali o tom, že byly zabity dvě že tří známých bílých žiraf. Ochránci se bojí o život poslední z nich. Rozhodli se proto, že ji budou monitorovat pomocí satelitů.

Pod kůži na hlavě ji tak byl implantován čip, který umožňuje sledovat polohu žirafy. Pokud se tak žirafa vydá do nebezpečných oblastí, můžou ji ochránci odehnat do bezpečnějších míst. Stejně tak pokud bude příliš dlouho na jednom místě, mohou ji přijet zkontrolovat, zda-li je vpořádku a případně ji poskytnout první pomoc.

Doufají, že tento monitoring současně odradí případné pytláky od samotného pokusu o zabití zvířete, protože se zvýší pravděpodobnost jejich dopadení.

Zvíře je zajímavé zejména svou genetickou mutací – leucismem, který se vyznačuje ztrátou všech typů kožních pigmentů. Albinismus, se kterým se může mutace plést způsobu ztrátu pouze melaninu. Tedy jen jednoho konkrétního kožního pigmentu.

Žirafa síťovaná je však sama ohroženým druhem nehledě na zbarvení. Na světě žije přibližně 11 000 jedinců a jsou tak kriticky ohroženým druhem, kdy je důležité chránit každého jedince. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *