Zkažené zuby vám již brzy opraví mikroskopičtí roboti. Jen pozor ať vám neutečou!

Mikroskopičtí nanoboti, kteří vám budou opravovat tělo zní i dnes stále jako scifi. Nicméně jejich využití v lékařství se pomalu ale jistě stává realitou.

Momentálně sice nedokážou opravit jakoukoli část těla jako u Krytona v Červeném trapslikovi, ale dokáží transportovat léčiva do konkrétních míst a nejnovější studie přichází také s roboty, kteří budou schopni operovat i v nejhůře dostupných částech lidského těla.

Kdo někdy zažit čištění kanálků zubů, tak tento zážitek buď již vytěsnil z paměti a nebo si jej bude pamatovat napořád. Tato nepříjemný noční můra může už brzy skončit.

Vědci ze Spojených států Amerických přichází se dvěma typy mikroskopických konstrukcí, které budou schopny čistit zubní kanálky, které jsou opravdu těžko přístupné a mají často atypycký tvar, který na první pohled lékař nemusí rozeznat. Mimo to by tito roboti měli být schopni odebrat vzorky z těchto míst a zjistit původce případné infekce v kanálku.

Obě varianty robotků pracují s oxidy železa, které jsou magnetické a právě magnet bude dopravovat tyto robůtky do místa určení a zase ven. Vzhledem k velikosti a součastným technologiím totiž nemohou mít vlastní pohon. Robot s motorem se do zubu nevejde.

Celý výzkum zatím nebyl aplikován na lidech, ale pouze na modelech zubů, ovšem pokud se ukáže, že je metoda pro člověka zcela neškovná, přejde se na aplikaci metody i na lidech.

Jen musíme dávat pozor, aby nám nanoboti nezdivočeli a my je pak nemuseli hledat napříč vesmírem nebo v koši se špinavým prádlem.

Zdroje k hlubšímu bádání

Microrobotics for Precision Biofilm Diagnostics and Treatment

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *