Budou se moci lidé rozmnožovat ve stavu beztíže?

Pokud se jednou lidstvo rozhodne kolonizovat jinou planetu, bude se dost pravděpodobně jednat o svět vzdálený mnoho světelných let od nás. Zatím nemáme technologie, které by nás uměly přepravit prostorem a časem rychleji než světlo a žádná člověkem vytvořená vesmírná loď se nebude schopna rychlosti světla ani přiblížit. Stázové komory také stále nemáme. Lidem tak nezbyde nic jiného než strávit na vesmírné lodi několik generací. Jak by to ale bylo s vývojem lidského plodu v prostředí bez gravitace?

Kompletní popis toho, jak by se člověk vyvíjel v prostředí mikrogravitace zatím nemáme, nicméně určité rysy již nyní získáváme. Nový výzkum, na kterém se podílela také japonská JAXA pozorovat vývoj raných stádií myších embryí na mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Myši byly zvoleny jako běžný modelový organismus prezentující vývoj savců, mezi které spadá i člověk. Rané embryo nechali vyvíjet do stádia tzv. blastocysty. Tak schválně, netušili jste, že se s tímto pojmem kdy setkáte mimo školní lavice, co? Napište nám jestli si pamatujete o co jde než budete číst dál!

Blastocysta je shluk buněk vzniklý dělením oplozeného vajíčka, na kterém je již vidět částečná diferenciace (rozrůzňování) jednotlivých buněk. Dělí se na tzv. trofoblast, který je po obvodu a zajišťuje výživu plodu – z něj se vyvine později placenta a na okraji je nahloučený embryoblast, který je zárodkem pro budoucí embryo (jak ostatně napovídá název).

Ale zpět k našemu experimentu. Blastocysty se v prostředí mikrogravitace vyvíjely na první pohled naprosto bez problémů. Nyní budou zpět na zemi implantovány do živých myší a bude se sledovat, zda i následný vývoj bude v pořádku.

Ve výzkumu je třeba jít krůček po krůčku a zjišťovat postupně, zda jsou všechna stádia vývoje v pořádku. Může se tak zdát, že se jedná o malinký pokrok, ale už toto nám naznačuje, že vývoj savčího embrya v mikrogravitaci by mohl být možný. Nicméně bude třeba sledovat a provádět další výzkumy než se definitivně vydáme na generace trvající pouť vesmírem s jistotou, že na místo nedorazí loď plná těl lidí, kteří Zemi opustili.

Zdroje k hlubšímu bádání

Mouse embryos grown in space for first time: Japan researchers

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *