Výzkum nanoluciferázy vynesl studentce brněnského gymnázia, Tereze Šustrové, nejprestižnější české studentské ocenění.

Není SOČ jako SOČ, někteří studenti se v rámci středoškolské odborné činnosti (SOČ) účastní také výzkumu na prestižních univerzitách, které nabízejí tyto příležitosti mnoha motivovaným a excelentním studentům, kteří by se rádi vydali na vědeckou dráhu.

Příkladem může být studentka brněnského gymnázia Třídy kpt. Jaroše, která se už během minulého školního roku věnovala výzkumu na Loschmidtových laboratořích Masarykovy univerzity. Sem docházela jednou až dvakrát týdně i přes každodenní docházku na střední školu a během léta zde strávila několik týdnu prakticky nepřetržitě.

Obrovské nasazení a úsilí však přineslo své ovoce. Tereza je jednou z hlavních spoluautorek vědeckého článku publikovaném v jednom z nejprestižnějších časopisů na světě Nature communications. To je úspěch, který se většině studentů nepovede ani během magisterského či doktorského studia a v životopisu se zcela jistě neztratí.

Tohoto úspěchu si všimli také nejvýznamnější čeští vědci, kteří se podílí na udílení prestižního ocenění Česká hlavička a právě Terezu Šustrovou zvolili jako vítězku tohoto nejprestižnějšího ocenění za vědecké práce středoškoláků. Tereza se nyní vrátí zpět k plné přípravě na maturitu a přijímací zkoušky, aby se v příštím roce dostala na univerzitu, kde bude moct opět pokračovat na dalším výzkumu.

Práce, kterou spolupublikovala se věnovala strukturní a biochemické analýze nanoluciferázy, což je nejzářivější světlo-produkující enzym na světě, jehož katalytický mechanismus byl neznámý. Tereza zkoumala enzym na atomární úrovni a jak se do jeho aktivního místa vážou molekuly luciferinů, což jsou malé organické molekuly sloužící jako palivo pro luciferázovou reakci.

Pokud i ty právě studuješ střední školu, máš skvělé výsledky a máš ambice věnovat se skutečnému výzkumu, tak se neváhej začít zajímat o další možnosti vlastního rozvoje už na střední škole. Zvláště pokud jsi z univerzitního města, kde pro tebe bude snazší spolupracovat s univerzitou. Nicméně SOČ lze vypracovávat také ve spolupráci s různými firmami přímo v praxi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *