Do Texasu za mamuty již od roku 2028?

Máme reálný jurský park na dosah? Firma Colossal Biosciences oznámila záměr, že chce do roku 2028 navrátit na Zemi dnes již vyhynulé mamuty! Do parku plného 66 – 250 milionů starých ještěrů to má sice daleko, ale pokud se jim to povede, pak bychom mohli navrátit do přírody řadu dalších vyhynulých druhů a případně pomoci druhům před vyhynutím.

Nicméně chlupatí obří sloni by zcela jistě byli stejnou atrakcí, jako případní dinoši. Se správným záměrem by pak do výzkumu obnovy druhů mohlo přitéct mnoho nových financí. Firma však přistupuje k výzkumu jinak než nám bylo představeno ve slavném románu.

Vzala si nejbližšího žijícího příbuzného mamuta – slona indického, který s ním má společné 99,6 % DNA. Nyní hledají vyhynulé geny, které dělaly mamuty odolné vůči mrazu a byly specifické pro jejich obrovský vzrůst a tvarové výběžky. V potaz je třeba brát nejen to, jak mamuti vypadali na venek, ale také jak fungovala jejich fyziologie, která bude od dnešních slonů velmi odlišná.

Případně nově vzniklý mamut by v tomto případě tedy nebyl geneticky mamutem, ale geneticky modifikovaným slonem adaptovaným na chladné podnebí. Celý výzkum může budit otázky, zda je třeba do světa, ve kterém čelí vyhynutí řada jiných druhů přivádět nové druhy. Nicméně právě tento výzkum může pomoct i těm, kteří čelí vyhynutí tak, že je uděláme odolnějšími.

Veškeré vyzkoumané technologie firma dává k dispozici veřejně dalším organizacím, které se zaměřují na záchranu kriticky ohrožených druhů. Popularita mamutů by tak mohla zachránit stovky až tisíce dalších živočichů před jejich vyhynutím.

Ano zcela jistě by bylo super, kdybychom spíše nezpůsobovali další změny klimatu vedoucí k vymírání druhů, ale bohužel tento úkol se nám zatím stále příliš nedaří a výhled do budoucna není růžový. Je tedy fajn, že se hledají další cesty. A kdo ví, třeba to jednou využijeme i sami pro sebe.

Zdroje k hlubšímu bádání

Woolly idea: start-up’s wild plan to resurrect the mammoth

CIA Is Investing In Mammoth Resurrection Technology, But Why?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *