Dominika Burešová: získala „Nobelovu cenu“ pro juniory. Obrovský úspěch české vědy!

Obrovského úspěchu dosáhla studentka FEL ČVUT Dominika Burešová. V konkurenci cca 2800 studentů ze 409 univerzit z celého světa získala ocenění The Global Undergraduate Awards 2023. Této ceně se také přezdívá Nobelova cena pro juniory a je jednou z nejprestižnějších cen, které může student získat.

Ve své bakalářské práci shrnula výsledky svého víceletého výzkumu, v němž se věnovala algebraickým a stavovým vlastnostem kvantových logik. Dílčí výsledky výzkumu během svého bakalářského studia programu Otevřená informatika průběžně publikovala, na kontě má jednu práci publikovanou samostatně, u třech figurovala jako spoluautorka. To ji dostalo mezi vítěze v kategorii matematiky a fyziky.

Dominika tak jde příkladem, že bakalářská práce nemusí být jen nutné zlo, které si už nikdo nikdy nepřečte, ale může mít reálné uplatnění a dopad. Do matematiky se přitom zamilovala až na univerzitě, kde ji motivoval prof. Pavel Pták, který se následně stal i jejím vedoucím. Sama už během studií dobrovolně absolvovala také předměty určené pro doktorského programu.

Vzdělávat se nad rámec požadovaného se tak zcela jistě vyplatí a otevře vám obzory a možnosti. Nicméně je vždy třeba myslet na naše možnosti a schopnosti a na to, že některé předměty opravdu nelze absolvovat dříve než jiné, protože na sebe navazují.

Dominika je první laureátkou této ceny v oborech, které se na ČVUT vyučují, a celkově třetí v historii. V roce 2017 získala tuto cenu Tereza Gerguri z Masarykovy univerzity a v roce 2015 Hana Sedláčková taktéž z Masarykovy univerzity, obě v kategorii věd o živé přírodě.

Zdroje k hlubšímu bádání

Young biochemist succeeds in international undergraduate competition

“Nobelovka pro juniory” putuje do Česka. Získala ji Dominika Burešová z FEL ČVUT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *