Poprvé v historii se povedlo transplantovat lidské oko!

Transplantace srdce, ledvin a dalších orgánů je dnes již téměř rutinní operací. Ale není tomu tak dlouho, první transplantace srdce se odehrály teprve na konci 60. let minulého století. A dokonce Československo bylo mezi prvními státy, kde k transplantacím docházelo. Nicméně takový malý orgán jako je oko byl dlouho pro mediky mnohem větší výzvou.

Aaron James je válečný veterán z Arkansasu v USA. Při vážné nehodě mu elektrický proud popálil část obličeje, ústa a také levé oko. Nahradit oko však není nic jednoduchého. Jedná se o silně prokrvený orgán, který je navíc složitě napojen na nervovou soustavu a spoustu drobných svalů.

Přesto se o to pokusil tým kolem doktora Eduarda Rodrigueze. 21 hodinová operace proběhla úspěšně a dnes je to už půl roku a vše vypadá dobře. Oko se povedlo napojit na cévy, aby bylo plně vyživováno a neodumřelo.

I přes to, že původně mělo jít pouze o kosmetickou transplantaci a neplánovalo se, že by Aaron ještě někdy na oko viděl, vyzkoušeli vědci připojit kmenové buňky k očnímu nervu doufajíc, že by mohly obnovit nervová spojení a ochránit samotný oční nerv.

Zrak se Aaronovi zatím nevrátil a sami doktoři tvrdí, že by se vrácení zraku dalo považovat téměř za zázrak. Nervová zakončení v oku jsou totiž velmi složitá a je jich opravdu mnoho a správné napojení je zatím prakticky nemožné. Navíc míra regenerace nervových buněk je také poměrně malá a především pomalá.

Nicméně celá operace otevírá dveře dalším možnostem zdokonalování našich technologií. A kdo ví, třeba se za pár let dočkáme také možné transplantace plně funkčního nového oka.

Zdroje k hlubšímu bádání

Surgeons in New York announce world’s first eye transplantation

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *