Parazit, který ze své oběti udělá zombie!

Před časem jsme na našem webu psali o houbě, která ovládá bezobratlé živočichy. Donutí je najít vhodné místo s dostatkem vlhkosti a světla a tam přiměje oběť se křečovitě zkousnout a držet se tak dlouho, dokud houba kompletně neproroste celým tělem oběti.

Bezobratlí to však nemají jednoduché. Takových parazitů, kteří z nich dělají zombie je mnohem víc. Dalším příkladem je motolice jaterní. Jedná se o mnohobuněčného živočicha, který pronikne do tykadel plže, který se stává jeho mezihostitelem.

Svého mezihostitele donutí k netradičnímu chování – neschovává se před predátory, naopak dává na odiv svá tykadla, která jsou plná mladých vývojových stádií motolice. Ta pulzují a imitují tak chutného červíka, který na sebe láká ptáky. Pro plže to je ale konečná.

Vývoj motolic dále probíhá v ptačím trávicím traktu. Ptákům však tento parazit příliš neškodí. Živí se zde nestrávenými zbytky potravy. Společně s výkaly ptáka jsou pak uvolňována další vajíčka do volné přírody, kde padají na rostlinky, na kterých si pochutnávají další nic netušící budoucí zombie plži.

Zdroje k hlubšímu bádání

A revision of the family Leucochloridiidae Poche (Digenea) and studies on the morphology of Leucochloridium paradoxum Carus, 1835

Leucochloridium paradoxum. Monographische Darstellung der Entwicklungs- und Lebensgeschichte des Distomum macrostomum

Trematode life cycles: short is sweet?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *