„Až po Vás, slečno…“ Sýkorky používají abstraktní gestikulaci jako lidé.

Poslední dobou se může zdát, že galantnost ze světa postupně, ale jistě mizí. Nemusíme však truchlit. Lidé nejsou jedinými tvory, kteří umí dávat přednost. Ono vlastně ve světě přírody nejde o nic zvláštního. U mnoha, zejména společensky žijících, tvorů dochází ke vzniku hierarchie, kde se vzájemně jedinci respektují.

Nicméně v oblasti neverbální komunikace, tedy používání gest, se doposud většina studovaných tvorů (lidoopů, havranů nebo ryb) orientovala pouze gestikulaci k označení určitých konkrétních předmětů nebo míst. Symbolická gesta vyžadují komplexnější kognitické dovednosti.

Japonsko – země zdvořilosti

Dnes společně zavítáme do Japonska, země, kde vás do jako první do dveří pustí i sýkorky. Právě u japonských sýkorek (Parus minor) bylo pozorováno opravdu unikátní chování. Při vstupu do budky naznačovali sýkorky svým partnerům a partnerkám křídly „až po Tobě“, načež skutečně čekaly až partner vejde dovnitř.

Pro fanoušky Japonské kultury asi nic neobvyklého. Tato země je svou zdvořilostí doslova proslulá. Bohužel zde to vede až do absurdních výšin. Lidé vám rádi pomohou, poradí s cestou a to i za cenu, že sami nevědí. Může se tak stát, že vás s přesvědčením pošlou na místo, kam se dostat nechcete. Nicméně Vás neodbydou a zdvořile Vám pomohou. A to chceš. Tyto návyky evidentně přenesli i na ptactvo žijící v okolí.

Složitá komunikace sýkorek

Ale zpět k sýkorkám. Vědci je zkoumali zejména proto, že se jim zdálo, že v jejich hlase se objevují zvláštní pravidla, která připomínají gramatiku. Rozhodli se tak pečlivěji zkoumat chování sýkorek a spojovat jej se zvuky, které vydávají. Během následného pozorování vědci nejen potvrdili svá očekávání, ale zjistili, že gesta, která naznačují svými pohyby jsou pevnou součástí jejich slovní zásoby.

Zajímavé je, že gestikulování ve stylu „až po Tobě“ se objevovalo pouze u hnízdících párů a bylo směřováno skutečně na druhého partnera a ne na budku samotnou. Přímo tohle gesto nikdy nebylo směřováno na jiného jedince. Jedná se tedy o složitější formu komunikace.

Jsou lidé výjimeční?

Nyní je otázkou jestli sýkorky skutečně tvoří naprosto unikátní rozvinutou komunikující civilizaci, nebo je složité abstraktní chování naprosto běžnou součástí přírody a člověk ho jen ve své egocentričnosti tisíce let pouze ignoroval.

Hlubší bádání

The ‘after you’ gesture in a bird

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *