Chcete se dostat na ISS? Máme skvělou zprávu, kvalifikaci již nejspíše nepotřebujete!

Vzdělávání ukončila v 16 letech a od roku 2002 do roku 2017 se věnovala společenským tancům. Od roku 2017 se živí jako letuška na dopravních linkách. Vysokoškolské vzdělání nikdy nezískala a přesto se nyní vydala jako první Běloruska na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS): Marina Vasilevskaya.

Doposud museli Bělorusové, kteří se vydávali na ISS mít Ruské občanství a současně všichni kosmonauti mířící do vesmíru byli vysokoškolsky vzdělaní (výjimkou byly první lety do vesmíru, kde bylo třeba lidí, kteří především byli schopni pilotovat stroje). Na ISS se kosmonauti věnují regulérnímu vědeckému výzkumu, a proto se tam vysílají především kvalifikovaní kosmonauti.

Po dohodě mezi běloruským prezidentem Lukašenkem a ruským prezidentem Putinem z roku 2022 bylo vypsáno výběrové řízení, které mělo zajistit první let běloruského občana do vesmíru. Přihlásila se stovka zájemců a do užšího finále postoupilo 29 mužů a žen. V užším výběru pak zůstaly pouze ženy: dvě letušky, dvě vědkyně a dvě lékařky.

V poslední den výběru se na místě objevil i běloruský prezident, který se nechal vyfotit se dvěma kandidátkami – jednou byla mladá a velmi úspěšná lékařka Anastasia Lenkova, která již ve svých 28 letech získala mnoho lékařských ocenění; druhou byla právě 33 letá Marina Vasilevskaya, která se dříve živila tancem a v posledních letech byla letuškou.

Podrobnosti výběru nebyly oficiálně nikde zveřejněny a i proto výběr právě Mariny vyvolává mnoho otázek. Každopádně se ji povedlo uspět v konkurenci vysokoškolsky vzdělaných, úspěšných kandidátů. Lukašenko však počítá s tím, že i nyní neúspěšní kandidáti se jednou na ISS vydají.

Pro veřejnost tak může být útěchou, že i když se Vám studium na vysoké škole nevydaří, nemusíte zoufat. Třeba se i vy jednou dostanete na ISS, jen bude nejspíše potřeba získat běloruské občanství….

Hlubší bádání

Biographies of International Cosmonauts

Belarusian Marina Vasilevskaya included in the main crew for the flight to the ISS

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *