Klimatické změny ohrožují kvalitu rýže: Půlka světa čelí riziku
Vědci zjistili, že klimatické změny již negativně ovlivňují kvalitu rýže, která je základní potravinou pro polovinu světové populace. Největší dopad mají vysoké noční teploty, které zpomalují fotosyntézu a zhoršují kvalitu zrn. Studie v Číně a Japonsku ukazují, že teplé noci a intenzivní sluneční záření vedou k výraznému poklesu kvality rýže, což se odráží v nižším podílu kvalitních zrn. Tento trend se zhoršuje zejména v jižních oblastech, kde jsou teploty vyšší.
Snížená kvalita rýže má zásadní dopad na výživu a ekonomiku v zemích, které jsou na ní závislé. Vědci použili pokročilé klimatické modely, které ukazují, že tento trend bude pokračovat, pokud se nezmění klimatické podmínky. Očekává se, že v následujících desetiletích se kvalita rýže bude zhoršovat i v dalších regionech, což bude mít dalekosáhlé důsledky pro bezpečnost potravin.
Zaujalo Tě toto téma?
Změny klimatu snižují kvalitu rýže. Ta přitom zahání hlad půlky planety
Posted in Aktuality on Dec 26, 2024.