Vakcína proti rakovině kůže je už téměř k dispozici!

Psal se rok 2021 a my s hrůzou otevírali internet ve strachu, jak další informace se během světové pandemie dozvíme. V té době jsme vám však přinesli dobré zprávy – začalo se pracovat na vakcíně proti nádoru kůže – takzvanému melanomu. Nyní celý výzkum postoupil do 3. fáze klinické studie.

Tehdy byla studie poměrně v začátcích. Nicméně covidová pandemie nám prokázala bezpečnost nového typu vakcíny, která se vyvíjela přes 20 let. mRNA vakcíny mají skvělou schopnost. Pomocí ní totiž do našeho těla vpravujeme pouze recepty na proteiny, které obsahují breberky, proti kterým se chceme bránit.

Jak rozpoznat patogen

Můžete si to představit tak, že každý organismus má na svém povrchu jedinečné struktury, které naše buňky nemají. Představte si, že máme hromadu černých matných plastových kuliček a jedna z nich má drsný povrch. Očima bychom ji nedokázali okamžitě identifikovat. Podobně fungují buňky a organismy v našem těle. Náš imunitní systém se učí tyto struktury na povrchu buněk rozeznávat. Jenže to dělá poměrně pomalu.

Postupně ohmatává jednu buňku za druhou a pokud narazí na nějakou, která do organismu nepatří (ta s drsným povrchem), tak ji ihned zlikviduje. To jestli ji naše vrozená imunita najde, je jen otázkou náhody a často se virus nebo bakterie rozmnoží rychleji než ho imunita identifikuje. Naštěstí lidé mají ještě takzvanou specifickou (získanou) imunitu.

Kouzlo specifické imunity

Ta funguje tak, že imunitní buňky, které se setkají s virem či bakterií (obecně patogenem) si prohlédnou jeho povrch a začnou v těle produkovat tzv. protilátky. To jsou proteiny, které se nalepí na konkrétní patogen a označí jej. Je to jako bychom tu drsnou černou kuličku nabarvili na žluto. Svítila by na nás i v hromadě dalších černých kuliček a ihned bychom ji dokázali identifikovat. Stejně tak naše tělo dokáže rychle identifikovat patogeny, se kterými se už seznámil.

Takto získaná imunita je však nejefektivnější až při druhém setkání s patogenem, protože tělo již protilátky má a nemusí ztrácet čas s jejich výrobou. Okamžitě patogen označí a ten je zničen dříve než se stihne rozmnožit ve velkém. A právě s tímto pracuje očkování. Pomocí různých forem očkování jsme schopni simulovat prvotní setkání s patogenem a naučit tak tělo rozpoznávat buňky a organismy, které do těla nepatří.

V čem přináší mRNA vakcíny výhodu?

Obrovskou výhodou mRNA vakcín je to, že do těle navpravujeme žádný organismus ať už mrtvý, oslabený nebo jeho části (tak tomu bylo u starších typů), ale pouze mRNA konkrétního proteinu na povrchu patogenu. v mRNA je zakódováno jak mají vypadat proteiny – naše těla s mRNA běžně pracují a staví podle nich i naše buňky. My jim jen přidáme informaci: „Postav o jeden protein navíc a ukaž ho na svém povrchu“. mRNA pak v našem těle zůstane v řádu hodin než se rozpadne, ale protilátky, které si vytvoříme proti těmto proteinům mohou být v našich tělech měsíce až roky.

Pomoc v boji proti vlastním buňkám

No, ale nádorová buňka přeci není bakterie, jak je možné, se očkovat proti vlastním nádorovým buňkám? Nádorové buňky jsou buňky, u kterých dojde k mutaci, která způsobí nekontrolovatelné dělení a současně na svém povrchu produkuje řadu proteinů, které jsou opět specifické jen pro ně. Nicméně naše tělo je samo nerozezná, protože stále nesou znaky našich vlastních buněk.

Nová vakcína proti melanomu (nádoru kůže) funguje tak, že do těla vpravíme recept na celkem až 34 různých proteinů, které se vyskytují na povrchu melanomu. Ve chvíli, kdy se nějaká buňka zvrhne tímto směrem, bude okamžitě odhalena imunitním systémem a zničena. Očkováním tak zvyšujeme šanci na to, že si tělo všimne nádoru včas a zabrání jeho vzniku.

3. fáze klinické studie

Aktuálně probíhá 3. fáze klinické studie. Vakcína je již otestována na zvířatech, i na malé skupině dobrovolníků. Z 2. fáze klinické studie už víme, že pokud vakcínu podáme pacientům, kterým byl melanom již odstraněn, tak se jejich návratnost sníží o 44 %. Což už není zanedbatelné číslo. Tentování ve třetí fázi probíhá na tisícovce lidí, kde polovině byla podána skutečná vakcína společné s lékem, který se využívá pro blokaci růstu rakovinných buněk a druhé polovině byl podán pouze lék bez vakcíny – ani pacienti, ani doktoři neví, kdo dostal jakou variantu. Jen tak se předejde jakémukoli zkreslení.

O dalším vývoji této vakcíny vás budeme i dále informovat. Proto nás nezapomeňte sledovat.

Zdroje k hlubšímu bádání

Merck and Moderna Initiate Phase 3 Study Evaluating V940 (mRNA-4157) in Combination with KEYTRUDA® (pembrolizumab) for Adjuvant Treatment of Patients with Resected High-Risk(Stage IIB-IV) Melanoma

Individualised neoantigen therapy mRNA-4157 (V940) plus pembrolizumab versus pembrolizumab monotherapy in resected melanoma (KEYNOTE-942): a randomised, phase 2b study

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *