Focaccia: Neolitická pochoutka stará 9 000 let
Nedávný výzkum odhalil, že již před 9 000 lety obyvatelé oblasti dnešní Sýrie a Turecka pekli ploché chleby podobné dnešní focaccie. Analýza keramických nádob z pozdního neolitu ukázala, že tyto "loupací misky" sloužily k pečení velkých bochníků chleba a ochucených plochých chlebů. Zbytky organických materiálů naznačují, že neolitické komunity experimentovaly s různými recepty, což svědčí o pokročilé kulinářské tradici.
Tento objev posouvá původ focaccie z Říma do starověké Mezopotámie, kde se tyto chleby pekly na speciálních keramických podnosech. Velikost bochníků, dosahující až 3 kilogramů, naznačuje, že byly určeny pro společnou konzumaci, což odráží význam jídla v sociálních aktivitách těchto raných zemědělských společností.
Zaujalo Tě toto téma?
Posted in Novinky on Dec 04, 2024.