Krabi v kuchyních umírají v bolestech
Nová studie švédských vědců potvrzuje, že krabi, humři a další korýši jsou schopni cítit bolest a strach. Pomocí EEG měřili aktivitu v centrálním nervovém systému krabů při vystavení bolestivým podnětům, jako jsou chemikálie nebo tlak. Zaznamenali jasné reakce nervových buněk v mozku, což naznačuje přítomnost receptorů bolesti v jejich měkkých tkáních.
Tato zjištění podporují dřívější pozorování chování korýšů po poranění, kdy vykazovali známky stresu a snahy o úlevu od bolesti. V reakci na tyto důkazy britská vláda již před třemi lety uznala hlavonožce a desetinožce za "vnímavé bytosti" a zakázala jejich vaření zaživa. Autoři studie apelují na nalezení humánnějších metod zabíjení těchto živočichů, pokud mají být nadále konzumováni.
Chceš vědět víc?
Posted in Novinky on Nov 27, 2024.